Internet · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Šta voze Google i Microsoft?

Puno amerikanaca poslednjih meseci primetilo je  na ulicama svojih gradova čudna brendirana vozila opremljena opremon za monitoring i snimanje. Reč je specijalnim vozilima namenjenim za lokalno mapiranje za potrebe Google StreetView servisa i Microsoftovog Live Local servisa.

Obe kompanije koriste Chevroletova vozila, Google koristi model Cobalt LS, dok se Microsoft odlučio za nešto “jače” model Tahoe. Cobalt LS poseduje motor zapremine 2,2 litre koji troši oko 10 litara benzina u gradskoj vožnji na 100 kilometara. Microsoftov terenac  Tahoe je mnogo manje štedljiv, čak i sa najslabijim V8 motorom zapremine 4,8L litara LS trši čitavih 16 litara goriva na 100 kilometara, što baš i nije idealno za kreiranje gomile uličnih snimaka.

Na krovu oba vozila nalazi se čak do 6 kamera, po 2 GPS antene i laserski daljinomeri, s tim što je Googleov Cobalt na oko nešto siromašniji, a u stvari je opremljen još savremenijom opremom za snimanje u vidu sferične digitalne kamere tipa  Ladybug®2  sa 6 objektiva koj omogućava snimanje čak do 75% površine pune sfere.

Leave a Reply