Tehno - Nauka

Stipendije pobednicima nacionalnog programa “Za žene u nauci”

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić uručio je danas stipendije u iznosu od po 5.000 evra pobednicima nacionalnog programa “Za žene u nauci” molekularnom biologu Ljubici Harhaji-Trajković i matematičaru Dragani Cvetković-Ilić.

Đelić je tom prilikom naveo da se u Srbiji ove stipendije dodeljuju po prvi put, a da je pomenuti program pokrenut na inicijativu kompanije “Loreal Balkan” i Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

On je istakao da u Srbiji čak 45 odsto naučnika čine žene, što je jedan od najvećih procenata, ne samo u Evropi nego i u svetu, i ocenio da veliko prisustvo žena u nauci doprinosi kvalitetu naučne zajednice u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je naglasio da će budžet za nauku u narednoj godini biti povećan za 22 odsto i da će, uz kredite o kojima se pregovara, izdvajanja za nauku sa devet milijardi dinara porasti na 20 milijardi dinara.

Generalni direktor kompanije “Loreal Balkan” Brižit Streler navela je da se ovaj program sprovodi 12 godina u 40 država i da je stipendije dobilo 500 mladih naučnica.

Ona je rekla da se za dobijanje stipendije u Srbiji prijavilo više od 140 mladih naučnica na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, što predstavlja do sada najveći broj prijava visokokvalifikovanih kandidata u Evropi.

Leave a Reply