Tehno - Nauka

Stipendije za 200 mladih nadarenih za naučnoistraživački rad

Državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Vlade Republike Srbije uručio je danas 200 ugovora o stipendiranju studentima doktorskih studija i učenicima srednjih škola – stipendistima tog ministarstva.

Mitrović je na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu ukazao na to da se stipendije dodeljuju u okviru Programa podsticanja i stipendiranja mladih i nadarenih za naučnoistraživački rad i dodao da je ove stipendije od 2002. godine dobilo više od 500 mladih.

On je precizirao da su stipendije, u iznosu od 32.000 dinara, dobili studenti doktorskih akademskih studija koji su uključeni u naučnoistraživačke projekte Ministarstva.

Prema njegovim rečima, mladim istraživačima–učenicima završnih razreda srednjih škola, koji su osvojili jedno od prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama znanja, Ministarstvo će mesečno dodeljivati 22.000 dinara.

Mitrović je naveo podatak da se trenutno iz republičkog budžeta finansira 785 projekata, u kojima učestvuje 12.000 istraživača.

Ugovori, između ostalog, kako je dodao, obavezuju stipendiste da, pored redovnih obaveza na doktorskim akademskim studijama, budu angažovani i u naučnoistraživačkim organizacijama na projektima koje finansira resorno ministarstvo.

On je poručio stipendistima da njihovo znanje treba da bude pokretačka snaga srpskog društva i objasnio da se u našoj zemlji trenutno za nauku izdvaja 0,47 odsto bruto društvenog proizvoda, a da je u planu da se do 2015. godine u te svrhe izdvaja jedan procenat BDP.

Leave a Reply