Tehno - Nauka

Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućiće zadržavanje talenata u zemlji

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas da Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije mora da obezbedi da najtalentovaniji mladi ljudi ne odlaze iz zemlje.

IBM Forum 2009Đelić je nakon predstavljanja pomenute strategije na IBM Forumu 09 istakao da posebnu pažnju treba posvetiti razvoju sektora informacionih tehnologija, i precizirao da se iz budžeta Ministarstva godišnje na projekte iz oblasti nauke izdvaja 420 miliona dinara, dok bi od 2011. godine ta cifra trebalo da bude četiri do pet puta veća.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je važno da se zajedničkim investiranjima sa velikim tehnološkim kompanijama, kao što su IBM, “Majkrosoft” i drugi, obezbede stotine visoko kvalifikovanih radnih mesta u domenu informacionih tehnologija.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da učestvuje u punom kapacitetu u domenu tehnologija, što treba da bude jedan od pokretača razvoja naše zemlje.

Govoreći o radu naših naučnika u dijaspori, Đelić je podsetio na to da se počelo sa formiranjem jedne profesionalne baze podataka, u kojoj za sada ima 500 imena, ali je cilj da ih bude bar 10.000.

On je naveo da postoji želja da se identifikuju problemi naših naučnika u dijaspori i ostvare mogućnosti njihovog uključivanja u razvoj zemlje, tako što će neki od njih ostati u dijasopri, a neki se vratiti u našu zemlju.

Đelić je istakao da je planirano da se za projekte u kojima bi učestvovali srpski naučnici izdvoji 20 miliona evra, koji bi trebalo da budu obezbeđeni sredstvima Evropske investicione banke, Evropske komisije i Svetske banke.

Ovogodišnji IBM Forum pod sloganom „Pametnije Planete“ posvećen je značaju ulaganja u nauku i obrazovanje novih stručnjaka, i na njemu su predstavljena najnovija dostignuća u oblastima u kojima informacione tehnologije mogu doneti napredak.

Leave a Reply