Tehno - Nauka

Sve više električnih automobila

Chevrolet Volt Leads General Motors Into Its Second CenturyElektrični auto je jedna od najvažnijih tema na ovogodišnjem sajmu u Detroitu. Mnogi proizvođači eksperimentišu. Dženeral Motors proizveo je svoj električni automobil električni auto, Ševrolet Volt

Volt će već iduće godine biti na tržištu u velikoj seriji – uvođenje na tržište planirano je u 2010-oj godini. Baterije ovaj proizvođač namerava sam da proizvodi, a južnokorejski elektrokoncern LG trebalo bi da isporučuje delove za automobil. Koliko će Volt koštati – Dženeral Motors još ne želi da kaže. Konačno, cena zavisi i od toga da li će baterije moći jeftino da se proizvode.

Chevrolet Volt

Što je veći broj komada, to su niži troškovi. Dženeral Motorsov električni auto bi sa jednim punjenjem baterija trebalo da bude u stanju da pređe oko 60 kilometara, posle čega se opet mora priključiti na utikač. Ovaj proizvođač nudi auto sa dodatnim malim motorom na benzin koji funkcioniše kao generator i puni akumulator kada se isprazni. Time su mogućnosti vožnje ovog automobila veće, ali je to u neku ruku polovično rešenje, zato što više nije reč o vožnji bez izduvnih gasova, kada u akciju stupa motor na benzin.

Sa kaišem – tregeri nisu potrebni

Dajmlerov Smart nasuprot tome radi na autu na električni pogon bez dodatnog generatora. Pit Mos proizvodni menadžer Smarta na električnu struju, kaže: „Biće to čist auto na baterijski pogon. I moje pantalone imaju samo jedan kaiš, ne nosim uz njega još i tregere. Konstatujemo da se u gradskom saobraćaju – a Smart je uglavnom auto za grad – retko vozimo duže od 50 kilometara“.

100 km – 2 EUR

Još više tehnike auto samo čini težim, argumentuje Mos. Cena ovog automobila biće veća od cene Smarta na benzin zato što su baterije skupe. Ali, i Mos ulaže nade u velik broj baterija kako bi električni auto bio jeftiniji. Prema njegovoj oceni troškovi ovog automobila su od samog početka ekstremno niski. U Nemačkoj bismo, prema sadašnjim cenama, vozili 100 kilometara za 2 evra. To je prvo… Drugo, gotovo da nemate troškove održavanja. Hoću da kažem da za mašinu za pranje veša ili mobilni telefon isto tako nema troškova za održavanje, kad-tad dotraju i to je sve… I BMV trenutno testira električni auto. Oko 500 Minija vozi se po istočnoj i zapadnoj obali SAD i u Nemačkoj. Inače, Mercedes je u Detroitu predstavio i još jednu varijantu kamiona na električni pogon.

One thought on “Sve više električnih automobila

 1. Slavko Radosavljevic

  PROGRAM KOJI FAVORIZUJE UREDJAJE I VOZILA NA BATERIJSKI POGON

  Program pod kratkim nazivom PARS se odnosi na uredjaja za moderan, efikasan i potpun tretman svih vrsta ( Pb, NiCd, NiMH, LiIon i LiPol) i tipova baterija.
  Vreme tretmana, bez destrukcije, iznosi od 15 min. do 2 odnosno do 4 casa zavisno od kapaciteta baterija.
  Program PARS u jednom svom uredjaju sadrzi najmanje cetiri uredja sa sledecim funkcijama:
  – analizator stanja baterije
  – kontrolisani praznjac baterije,
  – kontrolisani nedestruktivni brzi punjac baterije PARS PULS-relax metodom,
  – kontrolisani kondicioner baterije,
  – merac kapaciteta baterije i ostalih elektro parametara baterije
  – i dr. potreba za moderno i efikasno odrzavanje svih vrsta i tipova baterija.
  Korisnici velikih skupina baterija ( vojska, policija, rudarstvo i dr).opremanjem sa uredjajima iz programa PARS ostvarili bi visestruku efikasnost svojih uredjaja i sistema i odgovarajuce ustede u svim oblicima.

  Program PARS se aplicira u sedam projekata i to:
  1.- Uredjaji za vojne i plicijske potrebe
  2. accu stanice stacionarne za poterbe vojske I policije
  3.- accu stanice pokretne, mobilne za potrebe vojske
  4.- acu stanice za baterije rudarskuh svetilki na zastitmnim slemovima
  5- za poterbe GOLF vozila i acu stanica na golf terenima
  4.- za invalidska , soping kollica, skutera I slicnih vozila
  5.- za poterbe viljuskara i drugih vozila na baterijski pogon usluzne delatnosti
  6.- za potrebe elektro automobila i
  7.- infa strukture ( punjacke stanice ) na saobracajnicama za baterije elektro vozila
  PARS program je vrlo ambiciozan jer nudi mogucnost proiuzvodnje, marketinga I upotrebe modernih uredjaja, nove familije u odnosu na postojece kojih ima na trzistima sveta, pogotovu sto je sada u upotrebi preko 3 milijarde baterija I preko jedne milijarde uredjaja pretezno samo punjaca. U tom smislu potrebno je aktivirati oko 30 fabrika za proizvodnju uredjaja iz programa PARS.

  Autor PARS programa,
  Dr. Slavko Radosavljevic, dipl. Ing.
  Tel. 381 11 2154894
  E-mail: [email protected]
  ________________________________________

Leave a Reply