Tehno - Nauka

Svečano obeležen početak radova na izgradnji “Industrijsko-tehnološkog parka Vršac”

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozef Ljoveras i predsednik Opštine Vršac Čedomir Živković u sredu su u Vršcu svečano obeležili početak radova na izgradnji infrastrukture u Tehnološkom parku Vršac.

Za projekat “Industrijsko- tehnološki park Vršac” Evropska unija je izdvojila 2,7 miliona evra, a oni će biti usmereni u izgradnju sistema vodosnabdevanja, kanalizacije, unutršanje mreže puteva, parking prostora i rasvete. Opština Vršac je uz finansijsku podršku Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Kancelarije za investiciconi plan pripremila ovaj projekat, u kojem su učestvovali i Elektrovojvodina i Telekom.
Predsednik dr Bojan Pajtić je rekao da zahvaljujući zajedničkom projektu Opštine Vršac i Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Evropska komisija je dala podršku za njegovu realizaciju. Ovo je najveći do sada projekat u Srbiji, istakao je predsednik Pajtić i dodao da mi to doživljavamo kao priznanje i podršku u našem zalaganju za Evropsku Srbiju i Vojvodinu, kao podršku u osnaživanju privrede, što znači podršku u otvaranju novih radnih mesta.

Izvršno veće AP Vojvodine do sada je preko Fonda za kapitalna ulaganja u Opštinu Vršac uložilo preko 750 miliona dinara.- Manje ili više i u druge vojvođanske opštine se ulagalo, jer naš cilj i jeste ravnomeran, policentrični razvoj, koji svima može doneti samo boljitak. – Vršac nije samo regionalni centar Vojvodine, već i privredni zamajac, jer sa ovim tehnološkim parkom će se do kraja sledeće godine zaposliti 1.000 ljudi, a u drugoj fazi izgradnje otvoriće se još radnih mesta.- Danas smo svedoci da u Srbiju i Vojvodinu vredi ulagati, jer su za ulaganje u ovaj park zainteresovane mnoge ino kompanije, a oko 1.800 stranih investitora je do sada uložilo u Vojvodinu. Ovo je dokaz i potvrda da povoljna poslovna klima odgovara stranim ulagačima, koje pozivamo na saradnju- rekao je na kraju predsednik Pajtić.

Žozef Ljoveras je istakao da je svima cilj da se nađemo pod zastavom Evropske unije, kao jedne velike porodice, koja zajedno gradi budućnost. Ekonomski razvoj svake države počinje od početka, zato je ovaj projekat veoma važan za sve, jer je on jedan od 100 projekata koje su razmotrili članovi Evropske komisije, a izabrana su četiri među kojima je i ovaj.
Čedomir Živković je objasnio da će radovi na tehnološkom parku biti završeni za 18 meseci, a u prvoj fazi izgradnje prostiraće se na 10 hektara, dok će se potom nastaviti sa izgradnjom i druge faze, koja će se nalaziti na još 20 hektara.

Leave a Reply