Tehno - Nauka

Švedska ne gasi nuklearke

Švedska vlada je poništila odluku o zatvaranju svih nuklearnih elektrana u zemlji donetu pre 30 godina i ukinula zabranu izgradnje novih nuklearnih reaktora.

Vlada u Stoholmu je taj potez objasnila potrebom da se osigura dovoljna količina električne energije i da se istovremeno energija što manje proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva — poput nafte i gasa — koji doprinose gobalnom otopljavanju i klimatskim promenama.

Većina Švedjana je 1980. godine, na referendumu čiji rezultat nije bio obavezujući za vladu, glasala za zatvaranje svih 12 nuklearnih elektrana.

Vlada je nakon toga odlučila se sve nuklearke zatvore do 2010. godine ali je naknadno rok pomeren, jer zemlja oko polovine svojih potreba za strujom zadovoljava iz nuklearki, a nije bila u stanju da obezbedi dovoljno električne energije iz drugih izvora.

U medjuvremenu su zatvorene dve nuklearke ali preostalih deset rade i švedska vlada je sada odlučila da one ne samo da neće biti zatvorene nego i da u tim elektranama mogu da se grade novi reaktori kada postojećima istekne životni vek.

“Manje neprihvatljiva” atomska energija

Ako vladina odluka bude potvrdjena u parlamentu, Švedska će postati najnovija u nizu evropskih zemalja koje se okreću atomskoj energiji kako bi smanjile zavisnost od uvoza nafte i gasa i istovremeno ograničile potrošnji fosilnih goriva koja doprinose globalnom otopljavanju.

Finska trenutno gradi nuklearnu elektranu, što je, posle duže od deset godina, prvi novi nuklearni reaktor u Evropi.

Britanija, Francuska i Poljska takodje planiraju da grade nove nuklearne reaktore.

Zabrinutost zbog zavisnosti od uvoza energenata i zbog posledica globalnog otopljavanja dovode do toga da u velikom broju zemalja nuklearna energija postaje manje neprihvatljiva nego što je bila u poslednjim decenijama XX veka.

Ipak organizacije za zaštitu životne sredine i levičarske opozicione stranke u Švedskoj kritikuju odluku vlade da nastavi da se oslanja na atomsku energiju.

Oni ukazuju da nuklearne elektrane proizvode radioaktivni otpad koji može da izazove zagadjenje životne sredine i tvrde da će odustajanje od gašenja nuklearki samo usporiti izgradnju pogona za proizvodnju energije iz čistih izvora poput vetra i sunca.

Leave a Reply