Tehno - Nauka

Svemir očima astronauta: astronautkinja Maršu Ivins u poseti Srbiji

Prirodno-matematički fakultet će, u saradnji sa UPG Noć Muzeja i Američkom ambasadom, posetiti američka astronautkinja Maršu Ivins koja u Srbiji boravi povodom Šestog međunarodnog Festivala nauke koji se održava u Beogradu.

Tom prilikom, 28. novembra sa početkom u 13.00 časova u Amfiteatru Mihajlo Pupin u zgradi Departmana za fiziku, će se održati otvoreno popularno predavanje gde će astronaut Marša Ivins govoriti o istoriji ljudskih letova u svemir i  podeliti svoja iskustva sa studentima novosadskog Univerziteta i svim ostalim zainteresovanim posetiocima.


MARSHA S. IVINS

Sažetak predavanja:

Upoznajte Maršu Ivins, bivšu NASA-inu astronautkinju koja je provela preko 1300 sati u svemiru, i koja će vas ovom prilikom povesti na put kroz istoriju svemirskih letova. Sa oko 300 NASA snimaka, Marša će ispričati priču o svim svemirskim stanicama, o životu i radu u svemiru. Iz prve ruke ćete saznati kako se tamo jede, spava, živi. Prikazaće vam prizore Zemlje pa i same Srbije iz svemira. Govoriće o komercijalnim letovima u svemir i uz fotografije napravljene Habl teleskopom, podeliti sa vama svoja osećanja u vezi sa istraživanjem ostatka svemira.

O predavaču:

Marša Ivins je zaposlena kao ienjer u NASI od 1974. godine i jedna je od najiskusnijih pripadnica službe jer je učestvovala u svim vrstama šatl operacija. Ona je jedna od 56 zena koje su letele u svemiri tamo provela preko 1300 sati u razlicitim misijama.

Leave a Reply