Relax · Tehno - Nauka

Svemirski origami

Japanska svemirska agencija je saopštila je da je odobrila plan eksperimenta bacanja papirnog aviona iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) kako bi proučila njegovu putanju i donela korisne zaključke za izradu budućih svemirskih brodova. Prema Agenciji (Jaxa) prototipovi papirnih aviona nalik američkom svemirskom brodu preživeli su test izveden u januaru u hipersoničnom vazdušnom tunelu na Univerzitetu u Tokiju.

SVEMIRSKI ORIGAMI
Vazduhoplovi od specijalnog papira dugog sedam i širokog dva centimetra podneli su brzine Mach-7 (sedam puta brže od brzina zvuka) i temperature od 200 stepeni Celzijusa

Ti uslovi su slični onima u koje ulaze svemirski brodovi tokom ulaska u zemljanu atmosferu. Eksperiment bio je uspešan zahvaljujući ostakljenom papiru koji je hemijski obrađen kako bi bio otporan na ekstremno visoke temperature, preciziralo je udruženje na svojoj internet stranici.

I nakon tog tretmana papir zadržava svoja svojstva i može se koristiti za origami“, objasnio je Shinji Suzuki, profesor aeronautike i astronautike Univerziteta u Tokiju. “Povratak iz svemira papirnate letelice će nam dati ideje za nove svemirske brodove”, nada se on.

Glavni problem je što je za sada nemoguće predvideti gde će letelica da aterira ako se vrati na zemlju jer će je odneti vetar čim uđe u atmosferu”, objašnjava profesor Suzuki. On je dodao da bi Jaxa mogla da priključi mali predajnik na letelicu ili da jednostavno napiše na njega na nekoliko jezika “Hvala što ćete nas obavestiti ako ovo nađete”.

Leave a Reply