Tehno - Nauka

Svetski dan nauke 10. novembra

Po treći put u Srbiji Centar za promociju nauke 10. novembra obeležava Svetski dan nauke. U Beogradu se ovim povodom održava Evropski đački parlament u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

cpn

U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Ove godine CPN obeležava Svetski dan nauke organizacijom Evropskog đačkog parlamenta sa namerom da istakne potrebu za jačanjem dijaloga i razmene između studenata i naučnika te upoznavanjem učenika sa parlamentarnim procedurama za nauku i istraživanja. Ovakav rad sa učenicima im omogućava da formiraju kvalifikovano mišljenje, steknu veštine debatovanja ali i da se upoznaju sa radom parlamenta i Evropskom zajednicom.
Evropski đački parlament održava se od petka, 8. novembra, do nedelje, 10. novembra, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.
Tokom tri dana, učenici će se upoznati sa parlamentarnim procesima odlučivanja kroz simulaciju rada skupštine. Kroz radne grupe i u radu sa naučnicima, đaci će diskutovati o najnovijim pitanjima na temu „Budućnost našeg grada“.

Oko 2000 učenika iz cele Evrope učestvovaće u 20 nacionalnih parlamenata. Sto odabranih će imati priliku da učestvuje na završnom Evropskom đačkom parlamentu, koji će se održati tokom konferencije Evropskog naučnog foruma (Euroscience Open Forum Conference) u Kopenhagenu 2014.

Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica UNESKO-a, 2011. godine je, odlukom Vlade, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.

Leave a Reply