Hardware · Relax · Tehno - Nauka

Swords

Swords

Ova mašina za ubijanje i uništavanje nema veze sa sličnim naprednijim napravicama iz SF klasika “Screamers” protiv kojih se borio Peter Weller , ali im je namena slična. Na Siriusu 6B screamersi će “biti korišćeni” 2078., a ovi Swordovi od pre nekoliko meseci koristi amerčika armija u Iraku kao bojeve automate naoružane mitraljezima i bacačima raznih fela.

Roboti SWORDS firme Foster-Miller nisu potpuno samostalni kao Screameri, jer njima posredstvom radija upravljaju bezbedno skriveni vojnici koji, sa bezbedne daljine, odlučuju
o dejstvovanju po živoj sili i objektima. Zasad ove mašine imaju samo tipično defanzivne
zadatke: štite baze amerikanaca od iračkih pobunjenika. Ali – kako je već viđeno, u raznim SF ostvarenjima, ovo je samo početak.

Sword je napravlje na karoserisi ininjerskih robota TALON, poseduje najmanje 4 kamere (kolor, c-b, IC, noćnu termovizijsku) i nekoliko antena od koji je jedna rezervisana za primopredaju upravljačkih signala tako da “rukovalac” ovom mašinom može da upravlja do udaljenosti od 1 kilometra. Jedan robot SWORDS košta oko 200.000 dolara, a sa početkom masovnije serijske proizvodnje, cena bi trebalo da padne na oko 150.000 dolara.

Leave a Reply