Tehno - Nauka

Tablica Mendelejeva je popunjena sa još dva elementa

Flerovijum i livermorijum su otkrili ruski naučnici iz Dubne u saradnji sa američkim kolegama. Novi superteški elementi nisu samo otkriće, već i dokaz hipoteze iz 1960-h godina o postojanju ostrva stabilnosti.

Element, koji se zove u čast istaknutog ruskog fizičara-atomiste akademika Flerova, zauzima mesto sa brojem 114 u periodičnom sistemu Mendelejeva. On je otkriven još 1999. godine. Tada su naučnici iz podmoskovske Dubne sproveli prve uspešne eksperimente u sintezi izotopa kalcijuma i plutonijuma. Oni su dobili novu supstancu. Međutim, ona se suviše brzo raspadala, zato su naučnici tek nakon izvesnog vremena uspeli da stvore uslove da bi maksimalno produžili postojanje novog elementa. To su oni uspeli, period poluraspada je iznosio više od 2 sekunde.

To je bilo dovoljno za detaljno proučavanje osobina tog elementa. 2001. godine su ruski naučnici u saradnji s kolegama iz američke fizičke laboratorije u Livermoru otkrili još jedan element sa brojem 116. To su superteški hemijski elementi, koji ne postoje u prirodi. Oni mogu da budu dobijeni samo u uslovima laboratorija. Glavno je da su naučnici uspeli da stvore uslove stabilnosti novih elemenata – to je prodor u nauci, – ističe potpredsednik RAN Sergej Aldošin.

Otkrivanje novih superteških elemenata s novim svojstvima i relativno dužim postojanjem potvrdilo je hipotezu naših naučnika i njihovih stranih kolega o postojanju ostrva stabilnosti. To je pitanje granica stabilnosti nuklearnih materija, postojanja jezgra neobične strukture. Čestitam svima rađanje novih superteških elemenata, čija svojstva otkrivaju tajne naše Vasione.

Radi toga da bi potvrdili postojanje novih elemenata naučnici su radili u toku decenije. Naučnici u čitavom svetu su pokušali da ponove eksperimente Rusa. Tek kada su i u drugim laboratorijama dobili te elemente, postavilo se pitanje njihovog unošenja u tablicu Mendelejeva. 114. element su naučnici nazvali flerovij u čast osnivača instituta nuklearnih istraživanja u Dubni Georgija Flerova. On je prvi u SSSR-u još 1960-h godina počeo da radi sa superteškim elementima. 116. element je dobio naziv livermorij u čast loboratorije u SAD-ama, čiji su naučnici pomogli Rusima. O procesu dodelivanja naziva priča predsednik Međunarodnog saveza teoretske i primenjene hemije profesor Tacumi Kacujuki. Upravo ta organizacija odgovara za unošenje novih elemenata u tablicu Mendelejeva.

O otkrivanju ta dva nova elementa je bilo izjavljeno u decembru protekle godine. Ta je vest bila razmatrana od strane naučne javnosti. Mi smo stvorili zajedničku radnu grupu, koja je morala da potvrdi otkriće. Sprovodimo složeni rad da bi dokazali njegov svetski značaj. Odmah posle publikacije referata radne grupe počeli smo prikupljanje predloga o nazivima i njihovo razmatranje.

Tokom poslednje decenije u Dubni je bilo sintezovano oko 50 teških izotopa poznatih elemenata i 6 novih superteških elemenata sa atomskom težinom od 113 do 118. Radi njihovog unošenja u tablicu Mendelejeva će trebati nekoliko godina novih istraživanja. U tom pravcu Rusi rade zajedno s naučnicima iz čitavog sveta: iz SAD, Evrope, Azije i Afrike.

Leave a Reply