Tehno - Nauka

Tajna crvene planete: ko će prvi stupiti na Mars?

Roskosmos namerava da se pridruži evropskom projektu EkzoMars – lanisranju dve istraživačke misije prema Crvenoj planeti 2016. i 2018. godine. Zvaničnu izjavu tim povodom resor će dati početkom marta posle pregovora sa Evropskom kosmičkom agencijom, kada će se u potpunosti projasniti i ruska uloga u misiji. EkzoMars je biti rusko-evropski projekat posle nedavnog izlaska Amerikanaca iz njega, zbog smanjenja budžeta NASE.

U okviru projekta EkzoMars planirano je da se u prvom lansiranju prema planeti pošalju dva uređaja odjednom: orbitalni i nepokretni za sletanje. A u drugom – polifunkcionalni marsohod. Oba lansiranja trebalo je da izvrše teške američke rakete Atlas-5. Prošle jeseni NASA je stavila do znanja da će 2016. sa raketom nastati problemi, i šef Evropske kosmičke agencije Žan-Žak Dorden pozvao je u EkzoMars Rusiju. Dorden je rekao da se pitanje ne svodi samo na pružanje rakete-nosača Proton. Ruska strana će postati treći ravnopravni učesnik projekta, vršiće sopstvene eksperimente i bitno obogatiti misiju, uverio je šef agencije.

Naučni sekretar Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka Aleksandar Zaharov rekao je u intervjuu za Glas Rusije da među ruskim uređajima koji se mogu postaviti na EkzoMarsu, mogu biti neutronski detektori za traženje vode. Ruski stručnjaci konstruisali su takav detektor za naučnu laboratoriju na Marsu – veliku samohodnu stanicu NASE, koja sada leti prema Marsu.

Naše učešće tamo može da bude i u stvaranju sistema za sletanje – evropljani još nikada nisu sletali – ni u naučnim eksperimentima, govori Aleksandar Zaharov. Bio je planiran njihov obritalni uređaj. Uređaj za sletanje je takođe njihov, ali uz učešće Naučno-proizvodnog udruženja Laovčkin. Uopšte EkzoMars je dvofazni. Oan koji startuje 2016. je svojevrsni „demonstrator“.

Orbitalni uređaj će sastaviti kartu tačaka gde iz dubine planete u atmosferu izlaze metan i drugi gasovi. Posebno intrigira naučnike poreklo metana: vulkanske aktivnosti na Marsu nema, tako da se sumnja na drugi izvor – hipotetične mikroorganizme. Pored jednog od takvih mesta će i sleteti marsohod. Njegov glavni zadatak je traganje za primitivnim životom. Uređaj će biti snabdeven dugačkom bušilicom za uzimanje uzoraka tla. U celini misija EkzoMars pomoći će da se bolje shvati evolucija planete, kao i da se ocene razmere rizika sa kojima će se suočiti pilotirane ekspedicije sredinom aktualnog veka.

Da primetimo da će ovakav projekat za Rusiju biti i dobra mogućnost da podrži pravac istraživanja Marsa posle neuspeha sa stanicom Fobos-grunt.

Leave a Reply