Tehno - Nauka

TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU 2009. GODINE

Projekat Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Vlade Srbije, koji realizuje Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada u saradnju sa PKS, animirao je do sada oko 3.500 učesnika i oko 1.500 timova, a rezultirao sa 279 biznis planova i 36 inovativnih preduzeća

Posle letnje pauze, u kojoj su takmičari radili na izradi biznis planova i video klipova, bliži se finale i izbor najbolje tehnološke inovacije za 2009. godinu. U ovoj godini prijavilo se 1.013 takmičara, od toga 898 izSrbijei 115 iz Republike Srpske. Najveći broj prijava je u kategoriji Realizovane inovacije (141), dok je u kategoriji Energetska efikasnost prijavljen 41 tim, 98 timova u kategoriji Inovativne ideje i u kategoriji Potencijali, 9 timova. Nagradni fond za 2009. godinu je 12 miliona dinara.

Prvi krug recenzija za ovogodišnje Takmičenje za najbolju tehnološku inovacijuz avršen je generalnom ocenom da su sve inovacije visokokvalitetne. U vremenu od 13. aprila do17. maja 2009. godine 158 recenzenata uradilo je oko 860 recenzija. Nakon recenzija, timovi su prošli 11 treninga u Privrednoj komori Srbije, na kojima su po rečima dr Danice Mićanović,iz Odbora za tehnološke inovacije, obučavani da definišu svoje invencije, istraže tržište i nađu kupca. U toku leta pripremani su biznis planovi i video klipovi za kategorije Realizovane inovacije i Energetska efikasnost, kao i marketing planov iza kategorije Inovativne ideje i Potencijali, a predati su 2. septembra ove godine.Jednodnevnim treningom Zaštita intelektualne svojine koji će se održati 15. septembra u PKS, Terazije 23, nastaviće se serija treninga uz recenzije biznis planova i prezentacija, dok će takmičari iz prve dve kategorije, Realizovane inovacije i Energetska efikasnost imati priliku da12. oktobra prikažu inovacije na sajmu kojiće biti organizovan kao deo takmičenja.

Prvoplasirani timovi će prezentovati svoje inovacije u finalu koje će direktno prenositi RTS, 28.

Leave a Reply