Tehno - Nauka

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2010.

U Privrednoj komori Srbije održano je Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2010. godini u kategorijama “Inovativne ideje” i “Srednjoškolski timovi“. Završnica takmičenja zakazana je za 23. decembar, uz direktan prenos na Drugom programu RTS

Organizatori šestog po redu Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju su Privredna komora Srbije, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, USAID, RTS i Tehnički fakultet iz Novog Sada. U kategoriji “Inovativne ideje” nadmetalo se 17 timova, podeljenih u šest oblasti, dok se u kategoriji “Srednjoškolski timovi” u finale plasiralo sedam timova. Takmičenje srednjoškolskih timova se ove godine prvi put organizuje u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti Srbije, koji je obezbedio nagrade za dva tima koja se najbolje pokažu u finalu.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 1.014 takmičara, koji su prijavili 284 inovacije. Među realizovanim inovacijama najzastupljenije su one u oblastima energetike, mašinstva i poljoprivrede, elektronike, građevinarstva i urbanizma, medicine i ekologije i informaciono – komunikacionih tehnologija. Srednjoškolci su najveći broj inovacija prijavili iz oblasti elektronike i telekomunikacija, urbanizma i ekologije.

Vidosava Džagić, potpredsednica Privredne komore Srbije, naglasila je da je znanje jedan od najvažnijih resursa koje Srbija ima u ovom trenutku. PKS je podržala 26 treninga, izložbu inovacija, dva polufinalna i finalno takmičenje, a u superfinalu na Drugom programu RTS dodeliće i nagrada za inovaciju koja ima najveću primenu u privredi. Vidosava Džagič je rekla da je povezivanje nauke i privrede, kao i transfer tehnoloških inovacija u privredu bio prioritet u ovoj, ali će to ostati i u narednoj godini. Cilj je da se inspirišu i podrže kreativni ljudi i podstakne primena pronalazaka i novih tehnologija, od kojih društvo u celini ima korist. Ona je posebno pohvalila grupu naših inovatora, koji su učestvovali na javnom pozivu kompanije “Lafarž” za inovativne ideje. Od 1300 prijavljenih iz 78 zemalja, bilo je deset iz Srbije, a tri naša mala i srednja preduzeća su ušla u finale, što je svojevrsna promocija naše pameti, znanja, ali i naše zemlje. Vidosava Džagić je posebno istakla ulogu Danice Mićanović, sekretara Odbora za tehnološke inovacije PKS, koja je mnogo učinila da se naše firme nađu među učesnicima, ali i u finalu ovog svetskog takmičenja.
Dr Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, podvukao je da ovo takmičenje na najbolji način pokazuje koliko je važno negovati inovativnu kulturu. On je posebno naglasio činjenicu da srednjoškolci prvi put učestvuju na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju i izneo ideju da će se zalagati da preduzetništvo bude izborni predmet u sistemu obrazovanja.
Dr Dragan Povrenović, jedan od inicijatora i osnivača ovog takmičenja inovatora i pronalazača, zahvalio se nacionalnim, regionalnim i lokalnim medijima, koji su izdvojili termine za popularizaciju akcije. On je uručio medalje novinarima i urednicima Radio Niša, Radio Novog Sada, Radio Beograda, TV Galaksiji iz Čačka, TV Jasenici iz Smederevske Palanke i TV Kanalu 9 iz Kragujevca.
Završnica takmičenja zakazana je za 23. decembar, uz direktan prenos na Drugom programu RTS, kada će inovacije predstaviti šest najbolje plasiranih timova u kategoriji “Realizovane inovacije”.

Leave a Reply