Tehno - Nauka

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Cilj takmičenja je promovisanje preduzetničke klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim preduzetnicima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tršišno valorizovane inovacije

Šestu godinu za redom organizuje se Takmičenje za najbolju tehnilošku invoaciju. Projekat je ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, dok pomoć u organizaciji pruža Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredna komora Srbije (PKS) i Radio televzija Srbije. Od 2007. godine takmičenje se organizuje i na teritoriji Republike Srpske, u saradnji sda Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske. Ideja u ovoj akciji je da eksperimentisanje, promovisanje i ulaganje u nove ideje, odnosno u inovacije kao tržišno realizoavne ideje, predstavlja siguran put ka podizanju konkurentske prednosti Srbije. Zahvaljujući ovom projektu od 2005. godine otvoreno je preko 60 inovativnih preduzeća i 200 novih radnih mesta. Cilj takmičenja je promovisanje preduzetničke klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim preduzetnicima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tršišno valorizovane inovacije. U zgradi Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, danas je održano polufinalno Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za kategoriju Realizovane inovacije. Tako je u polufinalnom takmičenju učestvovalo šest timova iz kategorije Realizovane inovacije ( Bioreaktor 2010, Comcact, DUOPOL, Hypericum, Ledlight, Neurobios), a u direktno takmičenje idu tri pobednička tima. Super finale će se održati 23. decembra, uz direktan prenos na RTS. Druga tri Tima iz polufinala takmičiće se u Kragujevcu 10. decembra ove godine.
Sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS koja i je i predsednik žirija dr Danica Mićanović, koja je i otvorila današnje takmičenje, između ostalog je rekla, da je asocijacija privrede aktivan učesnik u realizaciji ovog Projekta tokom cele godine. Po njenim rečima u PKS je održano 26 treninga u cilju edukacije učesnika za uobličavanje svoje ideje u zanimljivu, prepoznatljivu i tržišno vrednu inovaciju. Ove godine je ustanovljena i nagrada PKS za inovaciju koja ima najveću primenjivost u privredi i biće dodeljena u Super finalu, a prenos će biti uživo preko RTS. Poreg toga, dodaje ona, organizovali smo i izložbu od 47 inovacija u PKS, kao i finale za kategoriju inovativne ideje, za takmičenje koje će biti održano 14. decembra, ove godine takođe u PKS.

Leave a Reply