Tehno - Nauka

Tehnologija za smanjenje emisije CO2

Proizvodnja, distribucija i potrošnja energije su ključna područja u kojima se emisija gasova kao što je ugljendioksid, koji prouzrokuju efekat staklene bašte, može značajno smanjiti i voditi efikasnija borba protiv klimatskih promena. Tehnologije čiji je cilj značajno smanjenje emisije CO2 već su dostupne. Kao što je objavljeno u ovogodišnjem, prolećnom izdanju istraživačkog magazina Slike budućnosti, Siemens ima izvanredan i raznovrstan portfolio u oblastima, u kojima se može smanjiti emisija  CO2, i nudi ekološki podobne tehnologije za proizvodnju i prenos struje, kao i za lampe koje štede struju, kuhinjske uređaje i sisteme gradnje. Više od 50% Siemensovih troškova u oblasti istraživanja i razvoja ide na zaštitu životne sredine i klime.

Evropska unija postavila je kao cilj da se do 2020. godine emisija CO2  smanji za najmanje 20%. Trenutna procena je da bi troškovi efektivnog smanjenja emisije gasova, izazvanih efektom staklene bašte, iznosili oko 0,1-1% globalnog bruto društvenog proizvoda svake godine. U suprotnom, ako se ništa ne preduzme i prosečna globalna temperatura nekontrolisano poraste, naneće dugoročnu štetu svetskoj ekonomiji i rezultiraće troškovima u visini od 20% globalnog bruto društvenog proizvoda.

Poslednje izdanje Siemensovog istraživačkog magazina, Slike budućnosti, predstavilo je Tehnologije okruženja na skoro 30 strana. Ovaj odeljak dao je opširan pregled različitih tehnologija koje mogu doprineti smanjenju emisije CO2 . Rešenja koja uključuju termoelektrane na ugalj bez emisije ugljendioksida, inovativne akumulativne elektrane za koje se očekuje da će u kombinaciji sa gasnim turbinama dostići efikasnost od 70% (i emitovati 3% manje CO2  po kilovatu električne energije, nego što je to slučaj sa današnjim prosečnim kombinovanim cikličnim elektranama). Naročito su značajne tehnologije koje su već sada dostupne. Ukoliko se kombinovani potencijal za konzerviranje energije na polju proizvodnje i distribucije energije, lične i industrijske potrošnje i transporta uravnoteži, emisija ugljendioksida mogla bi biti smanjena i do 50%.  Slike budućnosti izveštavaju o studiji o hipotetičkom gradu koji koristi sve trenutno raspoložive tehnologije za efikasnu, ekološki pogodnu proizvodnju, distribuciju i potrošnju energije.

Na primer, ako se sve elektrane na ugalj opreme najmodernijom tehnologijom, emisija ugljendioksida bila bi smanjena za oko 25%, a širom sveta, oslobodilo bi se oko dve milijarde tone CO2 manje. Ova cifra je otprilike duplo veća od količine gasova koja se godišnje oslobodi u Nemačkoj usled efekta staklene bašte. Čak bi se i energetska efikasnost visoko efiksnih kombinovanih cikličnih elektrana mogla značajno uvećati. Zahvaljujući novim gasnim turbinama koje Siemens trenutno gradi za distributera energije E.ON, kombinovane ciklične elektrane koje su u izgradnji u bavarskom gradu Irsching, očekuje se da će dostići efikasnost od oko 60%. Nove elektrane emitovaće godišnje 2.8 miliona tona CO2 manje nego konvencionalne, koje rade na principu sagorevanja uglja. Ovo smanjenje emisije je veće od 2.7 miliona tona koje Siemens godišnje oslobodi kroz potrošnju električne energije i grejanje.

Oko 6.300 Siemensovih turbina na vetar koje se koriste širom sveta, smanjuju emisiju za otprilike 10 miliona tona godišnje. Siemens je takođe uključen u postrojenja za proizvodnju biomase, geotermalne i solarnotermičke objekte. Takođe, oko jedne trećine svetske hidroenergije generiše se korišćenjem tehnologije Voith Siemens Hydro joint venture.

U oblasti prenosa energije, tehnologija direktnog visokonaponskog prenosa (HVDC) je visoko efikasna. Siemens trenutno gradi objekat HVDC linije u Indiji koji će imati značajno manje gubitke prilikom prenosa nego što je sada slučaj sa klasičnim linijama prenosa, a takođe će i značajno smanjiti emisiju CO2 za oko 690,000 tona godišnje.

Izgradnja izolacije je najvažnija prilikom smanjenja svakodnevog korišćenja energije. U prosečnom domaćinstvu, grejanje obuhvata oko 80%  potrošnje energije. Kao izvršilac ugovora, Siemens je već pomogao, da uz male investicije, bude redukovana potrošnja energije za 20-40% u brojnim javnim ustanovama, kao što su vladine agencije, kompleksi bazena i škole, a optimizirajući i kontrolišući temperaturu, Siemens je od 1995. zaključio oko 1900 izvođačkih ugovora za 6500 zgrada širom sveta. Garantovane uštede u energiji iznose oko milijardu evra uz smanjenje emisije ugljen dioksida za 2,4 miliona tona.

Električni motori su jedna od najpotcenjenijih načina za čuvanje energije u industriji. Oko 20 miliona motora koristi se u industriji širom sveta, npr. u pogonu, pumpama, kompresorima. Oni pokrivaju oko 65-70% potrošnje energije u industriji. Korišćenjem motora koji štede struju, konvertorima frekvencije i optimiziranjem čitavog sistema, količina korišćene energije biće smanjena za 10-15%, zavisno od primene.

Korišćenje energije takođe se može drastično smanjiti korišćenjem lampi i dioda za uštedu energije, koje koriste oko 80% manje električne energije i imaju duži životni vek koji je 15 do 50 puta duži od konvencionalnih sijalica. Svaka lampa koja štedi struju i koja zameni standardnu sijalicu, smanjuje emisiju CO2  za pola tone tokom svog životnog veka. Ukoliko bi se takve sijalice koristile širom sveta, emisija CO2 bila bi smanjena za oko 450 miliona tona godišnje.

Siemens takođe pruža usluge iz oblasti transporta sa ogromnim potencijalom za smanjenje emisije CO2 , kao što je piezo injection sistem za motore na gas, koji mogu smanjiti korišćenje goriva i do 20%. Metro sistem koji Siemnes gradi u Oslu, zahteva 30% manje energije nego prethodni sistemi zato što se kočiona energija vraća nazad i napaja energetski sistem, a vagoni su napravljeni od lakih materijala.

Ovo izdanje Slika budućnosti takođe izveštava o inteligentnom saobraćaju i sistemima parking kontrole koji pomažu smanjenje emisije CO2. Ovi sistemi umanjuju saobraćajnu gužvu i zakrčenost koju stvaraju vozači pokušavajući da pronađu mesto za parkiranje (što obično obuhvata oko 40% saobraćajne gužve u gradu).

One thought on “Tehnologija za smanjenje emisije CO2

 1. Stevan

  PAULOWNIA ELONGATA-VISOKOKALORIČNO BRZORASTUĆE DRVO

  ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE   Paulownia uspeva na gotovo svim tipovima zemljišta. Veoma siromašnim , kao što su peščare bez organske materije, zagađena teškim metalima, pepelištima i ugljenokopovima. Veličina lista omogućava da bude čistač vazduha i ’’fabrika’’ kiseonika. Ova biljka apsorbuje 10 puta više CO2 od bilo koje drvenaste biljke i proporcionalno toliko oslobađa kiseonika. Biljke stare 4 godine po ha godišnje prečiste 6,4 miliona kubnih metara vazduha.
  Jedna biljka stara 4 godine svakog sata oslobodi 1,7 kg kiseonika, a to je dovoljno za 64 odrasle osobe . Kod sagorevanja ima najmanje štetnih materija i zbog svih osobina je organizacija KJOTO ovu biljku svrstala kao ’’rudnik’’ kiseonika i čistača vazduha.
  Drvo paulownie ima izuzetno visoku energetsku vrednost i zbog toga je interesantna za upotrebu u postrojenjima koji sagorevaju biomasu ili drugi materijal, radi proizvodnje toplote u različite svrhe. U suvoj materiji drveta paulownie (13 % vlage) ima 4500 k.cal.ili 18828 k.džula. (Topola ima 700 k.cal., 2933 k. džula ili bilo koje tvrdo drvo do 2600 k.cal. 10894 k. džula) To je energetska vrednost u tipu kvalitetnog uglja. list se upotrebljava kao stočna hrana ili materijal za proizvodnju humusa, a cvetovi u farmaceutskoj industriji.
  AS UNION D.O.O. SUBOTICA

Leave a Reply