Relax · Tehno - Nauka

Tehnologija za smanjenje smoga u lukama

Siemens je predstavio inovativno rešenje koje će smanjiti tzv. „lučki smog“, a radi se o tehnologiji za snabdevanje brodova ekološki povoljnom strujom iz javne mreže

Siemens Power Transmission and Distribution (PTD) razvio je rešenje pod nazivom „Siharbor“ koji se zasniva na prenosnom sistemu jednosmerne struje Siplink. Ovo omogućava brodovima koji su usidreni u luci da se povežu na mrežu srednjeg napona lokalne elektrodistribucije i na taj način dobiju snabdevanje električnom energijom. Prednost je u tome što brodovi tada mogu da ugase svoje sisteme za napajanje dizelom, koji bi im inače bio potrebno za funkcionisanje. Ovakvi sistemi su do sada proizvodili ne samo električnu energiju, već i izduvne gasove, čađ, finu prašinu i galamu. Brodovi koji se sada mogu napajati sa izvora sa obale, neće više praviti „lučki smog“, koji je u porastu i koji postaje sve veći ekološki problem. U poređenju sa uobičajenim snabdevanjem struje na brodu, ovo rešenje takođe smanjuje troškove električne energije između 25 i 30 posto.

Siemensovo rešenje Siharbor koje se nalazi na obali zadovoljava sve zahteve prevoznika u luci, brodskih kompanija, brodogradilišta i štedi energiju. Sistem takođe uzima u obzir različite tipove broda, kao što su: putnički brodovi, teretni brodovi ili trajekti. Zahvaljujući modularnom principu, rešenje za snabdevanje energijom sa obale dozvoljava kombinovanje sistema za snabdevanje energijom od 50 Hz do 60 Hz na svim nivoima napona koji brodovi zavhtevaju.

Siemens (Siemens Multifunctional Powerlink) razvio je Siplink sistem koji je ključni element snabdevanja strujom sa obale, u kojem se ova dva konektora povezuju jednosmernim srednjim električnim kolom i tako se povezuju na mrežu za napajanje električnom energijom. Na ovaj način, Siplink ne samo da može da napaja nezavisne mreže sa lokalne elektrodistribucije već može i da poveže sisteme za dostavu energije koji imaju različite parametre i na taj način ih međusobno poveže. Obe ove pogodnosti se koriste u Siharbor rešenju kao način povezivanja sistema na broda i lokalne elektrodistribucije.

Kako bi se Siemensovo rešenje koristilo, i luka i brod moraju biti opremljeni za isporuku energije sa obale, a za to im je potreban između ostalog i sistem za povezivanje. Pošto se konektori povežu sa brodom, sistem se automatski instalira na obali i inicira pokretanje procedure. Upravljanje se vrši sa broda. Snabdevanje brodske energije se ne prekida, a Siplink se sam sinhronizuje i preuzima snabdevanje energijom na sebe u narednim minutima. Posle toga, dizel generatori koji se nalaze na brodu mogu da se isključe i tako da se kompletna mreža za snabdevanje na brodu može prebaciti na sistem snabdevanja enegijom sa obale koji je ekološki povoljan za okolinu.

Sistem za arhiviranje snima sve informacije koje su bitne za brod. Komunikacija od broda do obale vrši se putem optičkog kabla, a sistem Siplink sve vreme proverava parametre povezivanja. Modul softvera je takođe na raspolaganju, koji ne samo da snima i arhivira potrošnju energije dok je brod usidren u luci, već istog trenutka šalje celokupnu potrošnju broda kompaniji putem sistema prenosa podataka kako bi se izračunali troškovi potrošnje.

Leave a Reply