Tehno - Nauka

Tehnologije budućnosti stižu u kuću

Ruska korporacija nanotehnologija obeležava 3. godišnjicu. U Rosnanu su analizirali rezultate i održali savetovanje, kojem je prisustvovao Vladimir Putin.  Ekspozicija, koju je posetio  premijer,  očito demonstrira dostignuća iz tog perioda.

Danas korporacija razrađuje skoro 100 projekata. Među njima su: supertanke sunčane baterije, ugljenička tkanina, specijalni dodatak  za televizor koji omogućuje da čovek iz  svoje kuće  plati račune, a čak i kontaktira s činovnicima. Na posebnom štandu su predstavljeni lekovi za podmlađivanje organizma. Premijeru su pokazali i sistem koji će se verovatno uskoro pojaviti u ruskim  samoposlugama. Specijalni mikročip će se koristiti umesto običnog štrih-koda. Takva razrada omogućuje da se odustane od usluga blagajnika. Sve to još jednom dokazuje da je osnovni cilj stvaranja korporacije postignut. Treba uraditi sve da bi nanoindustrija Rusije postala konkurentna i tražena, – istakao je premijer.

Prema planovima do 2015. godine ukupni obim proizvodnje nanotehnoloških proizvoda mora da iznosi 900 milijardi rubalja. Taj zadatak, bezuslovno, nije lak, ali postoje sve mogućnosti za njegovu realizaciju. Već danas nanoindustrija ima široku primenu u saobraćaju, građevinarstvu, metalurškoj industriji, u medicini, farmaciji. Pri tome je neophodno bitno povećati zainteresovanost potencijalnih kupaca za nanotehnološku robu.

Među projektima ima i takvih, koji će sigurno zainteresovati strane stručnjake. Naprimer, detektor eksploziva nema premca. Prenosni sistem je sposoban u toku 5 minuta da prepozna do 30 materija u ručnoj torbi, prtljagu ili u kolima. Ili, recimo, aparat koji može da čisti plazmu krvi u poljskim uslovima. Eksperti kažu da su takvi aparati neophodni pri katastrofama i vanrednim situacijama. Svakako, radi toga da bi ti radovi bili nastavljeni, potreban je novac. Na savetovanju je premijer potvrdio da će novac stići.

Mi smo razmatrali s rukovodstvom Rosnanotehnologije probleme finansiranja. Oni su nastali, kao i u mnogim kompanijama, u toku krize. Dogovorili smo se da će deo resursa, koji je bio Rosnanotehnologiji u nekoj etapi oduzet, biti vraćen, između ostalog i putem pružanja državnih garancija.

Putin je podsetio da će uskoro državna korporacija biti pretvorena u otvoreno deoničarsko društvo. To će mu omogućiti  da kupuje aktive kompanija sa stranim učešćem. odnosno, pojaviće se dopunski instrumenti razvoja nanotehnologija. (Glas Rusije)

Leave a Reply