Tehno - Nauka

Tehnološki noviteti obeležiće Sajam tehnike

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, jedna od najprestižnijih manifestacija u regionu, održaće se 55. put na Beogradskom sajmu. Od 9. do 13. maja predstaviće se oko 700 izlagača iz 28 zemalja, koji će promovisati savremene tehnologije iz oblasti automatike, robotike, bazične komunikacije, elektroenergetike, elektronike, rasvete i procesne tehnike.

Napominjući da na ovoj manifestaciji učestvuju i neka preduzeća koja su izlagala i pre 30 godina, Milena Ristić, pomoćnik šefa projekta Sajma tehnike, rekla je da je to dobar pokazatelj interesovanja privrednika. Za ekonomsku situaciju i uslove u kojima je Sajam organizovan rekla je da su teški ali izazovni i naglasila da polovinu izlagača čine stranci. Uz gotovo sve evropske zemlje, zanimljivo je da se kao direktni izlagači pojavljuju i firme iz Japana, Kine i Koreje.

Nacionalne i grupne izložbe čine okosnicu izlagačkog koncepta Sajma tehnike. Svoja nacionalna dostignuća iz oblasti tehnike predstaviće Češka Republika, nemačka regija Hesen, Slovačka, Slovenija i Hrvatska.

Za grupni izlagački koncept opredelili su se i domaći privrednici iz valjevskog regiona. Pored predstavljanja svojih članica, Privredna komora Srbije će organizovati i susrete sa privrednicima iz zemalja CEFTE. Zajedno sa Privrednom komorom Luksemburga i nemačkom kompanijom Handwerk International, uz podršku Evropske komisije i Evropske mreže preduzeća, PKS će organizovati i susrete poslovnih ljudi – B2fair.
Na ovogodišnjem Sajmu tehnike privrednici će predstaviti oko 170 tehnoloških noviteta, a najuspešniji će biti nagrađeni tradicionalnim sajamskim priznanjima „Korak u budućnost“.

U okviru stručnog pratećeg programa biće promovisani brojni stručni projekti, što samu manifestaciju čini još prestižnijom u svetu nauke.

Mitar Pržulj, savetnik za regionalnu saradnju PKS:
– Saradnja zemalja CEFTE je veoma značajna za privredu regiona, a o efektima te saradnje za privredu naše zemlje govori podatak da Srbija 30 odsto ukupnog izvoza plasira upravo u taj region, u kome ostvaruje i 90 odsto suficita. Cilj formiranja posebnog štanda na kome će se predstaviti zemlje članice je promocija privrede regiona, privrednih potencijala, unapređenje poslovne saradnje, povećanje izvoza i privlačenje stranih investicija.

STRAWBERRY TEAM
Učesnici konferencije za novinare, na kojoj je najavljen Sajam tehnike, bila su i tri člana STRAWBERRY TEAM-a – Uroš Uljarević, Bojana Borković i Kristina Nikolić. Reč je o srpskim studentima koji su zajedno sa svojim kolegama sa različitih fakulteta osmislili, projektovali i dizajnirali solarni punjač za mobilne telefone. Da se radi o kvalitetnom i korisnom proizvodu potvrđeno je i nedavno u Briselu, na takmičenju koje je organizovala Evropska komisija a na kome je ovaj solarni punjač i nagrađen. Posetioci Beogradskog sajma će ekskluzivno na Sajmu tehnike imati priliku da vide ovaj punjač ali i da njime napune svoj mobilni telefon.

SERVISNE INFORMACIJE
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u ponedeljak, 9. maja otvoriće Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije. Ceremonija svečanog otvaranja održaće se u 11 časova u hali 1 Beogradskog sajma.
Radno vreme Sajma tehnike je od 10 do 18 časova, izuzev na dan zatvaranja – u petak, 13. maja, kada je radno vreme sat kraće.
Pojedinačne ulaznice koštaju 500 dinara, a ulaznice za grupne posete su 350 dinara. Učenici i studenti stručnih škola i fakulteta ulaznice će plaćati 50 dinara. Parking se plaća 150 dinara na sat.

Leave a Reply