Tehno - Nauka

Rizična misija podmlađivanja teleskopa Hubble

NASA, američka agencija za istraživanje svemira, juče je lansirala svemirski brod Atlantis u posljednju misiju opravke i tehničkih poboljšanja teleskopa Hubble. Sedam astronauta će izvesti više kompleksinih zahvata na teleskopu koji već skoro 20 godina orbitira svemirom i naučnicima omogućava uvid duboko u svemir i njegove tajne.

Svemirski teleskop Hubble

Astronomi su, zahvaljujući teleskopu Hubble, bili u stanju da snime mnoge prizore iz svemira koji su ih, poput onih iz 2004. godine, ostavljali bez daha. Niz tih fotografija, nazvanih “Ultra duboko polje” pokazuju i dokazuju postojanje 10 hiljada galaksija, pa i onih iz ranih faza svemira.

Prizori snimljeni moćnim objektivima Hubble-a sadržavaju mnogo više dragocenih informacija nego snimci teleskopima sa zemlje, jer su bez deformacija izazvanih zemljinom atmosferom.

Hubble stari i potrebna mu je obnova. Nakon otkazivanja jedne komponente u septembru, NASA je bila prisiljena da odložili misiju repariranja teleskopa u oktobru prošle godine.

Tada je aktiviran rezervni sistem na Hubble-u, a proteklo vreme je, kako kaže Scott Altman, zapovednik sadašnje posade Atlantisa, stručnjacima NASA-e dalo mogućnost da predvide i druge probleme koje treba rešiti: „Otkrili smo detalje oko kojih bi bili u nedoumici da smo u oktobru krenuli na Hubble. U međuvremenu to je rešeno i mislim da smo sada mnogo bolje pripremljeni da u svemiru i na teleskopu uradimo najviše što možemo.”

Članovi posade Atlantisa prošli su u svemirskom centru Johnson u Houston-u, u Teksasu, temeljnu obuku, posbeno onu koja se odnosila na kretanje u bestežinskom stanju i na instaliranje nove opreme na Hubble-u koja će omogućiti uočavanje izuzetno udaljenih objekata u svemiru.
Sadašnja misija na Hubble-u je mnogo rizičnija od ostalih jer će astronauti biti mnogo više udaljeni od Međunarodne svemirske stanice. Stoga je, za slučaj nužde, NASA pripremila lansiranje Endeavor, kako bi posada tog svemirskog shuttle-a, pritekla u pomoć pre nego što visoko gore u svimiru astronauti Atlantisa ostanu bez kiseonika i hrane.

Leave a Reply