Tehno - Nauka

Tesla forum na Fruškoj Gori

Ove godine će se na Fruškoj gori, od 10. do 14. jula, održati drugi po redu međunarodni naučni, kulturni i obrazovni festival TESLA GLOBAL FORUM. Festival, koji će se održati u sklopu hotela NORCEV, i ove godine će okupiti značajne domaće i strane naučnike, izumitelje i umetnike koji će držati niz predavanja na teme koje osvetljavaju doprinos Nikole Tesle civilizaciji iz oblasti komunikacije, telekomunikacije, energetike, inovacije, kulture i filozofije stvaralaštva.

tesla

U okviru programa održaće se okrugli sto pod nazivom „Antropologija potopa“, na kojem će učesnici diskutovati o uzrocima i posledicama sve ekstremnijih klimatskih promena u svetu sa meteorološke, antropološke, sociološke i religijske tačke gledišta. Poseban podsticaj ovoj temi daje nedavna katastrofalna poplava koja je pogodila region. Tema je glavnim delom bazirana na klimatskim teorijama i istraživanjima velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića, koji su objavljeni u njegovom kapitalnom delu „Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba“. 

tesla-forum

Novina ovogodišnjeg festivala biće kamp za najtalentovanije studente, koji će okupiti 150 najtalentovanijih studenata iz zemlje i inostranstva. Učesnici kampa će, pored prilike da prate redovni program festivala, imati mogućnost da učestvuju u nekoj od mnogobrojnih radionica: muzičkoj, likovnoj, ekološkoj, tehnološkoj… 
Prošlogodišnji TESLA GLOBAL FORUM obeležili su relevantni svetski gosti, poput Nobelovca Roberta Karla, francuskog pisca Žana Ešnoza, reditelja Vitalija Pravdivceva, dr. Igora Četojevića. Festival će ove godine ugostiti direktora Međunarodnog centra za mir iz Vašingtona Gija Džokena, predsednika francuske federacije za UNESKOIva Lopeza, direktora Međunarodnog samita za održivo liderstvo – Umeša Mukija, čuvenu australijsku profesorku Natašu Čiču, poznatog američkog grafičara i autora stripova o Tesli Rave Mehtu i mnoge druge.

Festival počinje 10. jula, na rođendan Nikole Tesle.

One thought on “Tesla forum na Fruškoj Gori

Leave a Reply