Tehno - Nauka

Tesla Izložba u Čikagu

Naučna i tehnološka fondacija grada Čikaga (C²ST), u partnerstvu sa Beogradskim komitetom programa Chicago Sister Cities Internationalprezentuje izložbu “Iskra genija Nikole Tesle” (The Genius Spark of Nikola Tesla)  u periodu 6-28. avgust na Navy Pieru u Čikagu.U organizaciji C²ST dana 5. avgusta će biti organizovano predavanje o životu, delu i zaostavštini poznatog srpsko-američkog naučnika u Thorne auditorijumu Northwestern univerziteta u Čikagu

Nikola Tesla (1856-1943), brilijantni srpsko-američki fizičar, inžinjer i pronalazač koji je 1893. godine osvetlio grad Čikago i izložbu pod nazivom “Columbian Exposition” (Kolumbov Expo) uz pomoć naizmenične struje koja se i danas koristi u domovima širom sveta, razlog je za veliku izložbu posvećenu njegovom liku i delu. Izložba će se održati u periodu od subote 6. avgusta do nedelje 28. avgusta u Čikagu na Navy Pier, popularnoj turističkoj lokaciji. U okviru ove izložbe, kompanija Tesla Motors Chicago će takodje predstaviti svoje proizvode, električne Tesla automobile. Više informacija o izložbi možete dobiti na sledećoj veb stranici: www.teslaexibitchicago.com.

Uz dobrotvorni rad i donacije Beogradskog komiteta “Chicago Sister City International” i Fondacije nauke i tehnologije grada Čikaga (C²ST) ova izložba će biti besplatna i otvorena za javnost svakog dana od 10 časova pre podne do 10 časova uveče.

Čikago je prvi grad u Americi koji će prikazati većinu Teslinih radova i izuma iz muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Novi gradonačelnik Čikaga, Rahm Emanuel je izjavio da mu je čast da je Čikago prvi grad u Americi koji će biti domaćin ovoj istorijskoj izložbi i da je ponosan na uspešan ekonomski, naučni i akademski doprinos Nikole Tesle i građana srpskog porekla. Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda je rekao da: “Ova izložba predstavlja most prijateljstva svih ljubitelja Teslinog rada između ova dva grada. Svi Srbi u svetu su ponosni na uspehe koje je Nikola Tesla doprineo celom čovečanstvu.“

Na izložbi ce biti predstavljeno jedanaest modela Teslinih izuma, uključujući indukcioni motor koji se smatra jednim od najznačajnijih otkrića svih vremena. Direktor Tesla Muzeja iz Beograda, Vladimir Jelenković je rekao: „Oduševljeni smo činjenicom da ćemo imati izložbu o našem velikom naučniku u Čikagu, zbog svih naših ljudi koji žive u ovom gradu. Teslini izumi predstavljaju lepotu naučnog uma i sposobnost da nauka ujedini sve ljude širom sveta.”

Dr. Alan Schriesheim, predsednik Fondacije C²ST, kao i renomirani predstavnici srpske dijaspore u Čikagu profesor Milan Mrksich i doktor Živojin Pavlović, ujedno i predsednici Beogradskog komiteta za Chicago Sister Cities International su izjavili: “Čikago je pravi grad za izložbu posvećenu radu, životu i nasleđu Nikola Tesle. Ovaj grad ne samo da je centar regiona za nauku, nego ima i više od 350 univerziteta, istrazivačkih ustanova, muzeja i organizacija koje svaki dan rade na proučavanju i primeni Teslinih izuma. Takođe smo ponosni zbog toga što možemo da se pohvalimo da smo najveći Srpski grad van Srbije.”

U organizaciji samog događaja učestvuje i Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu. Desko Nikitović, Generalni konzul je rekao: „Partnerstvo između Nikole Tesle i korporacije Westinghouse je sjajan primer kako su se jedan Srbin i Amerikanci udružili da naprave veliki doprinos celom čovečanstvu. Ova izložba je proslava odnosa između naših zemalja.“

C²ST predavanje za specijalne goste na otvaranju izložbe

U petak, 5. avgusta, dan pre oficijalnog otvaranja izložbe “The Genius Spark of Nikola Tesla,” u Čikagu, fondacija C²ST i Komitet Chicago Sister Cities International će organizovati prijem sa predavanjem za prestižne goste i članove fonacije. Događaj će se održati od 17 do 21 časova, i biće otvoren tradicionalnom srpskom dobrodošlicom na Univerzitetu Northwestern, Thorne Auditorium, 375 E. Chicago Avenue. Direktor muzeja Nikola Tesla iz Beograda, Vladimir Jelenković će predstaviti delo i život velikog naučnika, posle čega će putem panel diskusije lideri u nauci i tehnologiji grada Čikaga predstaviti najnovija dostignuća i inovacije u nekoliko naučnih sfera. Posle panela, učesnici će imati privatnu turu izložbe na Navy Pieru. Za više informacija o događaju posetite: www.c2st.org.

Beogradski komitet Sister City International i C²ST

Beogradski komitet programa „Sister Cities Chicago International“ je osnovan 2005. godine sa ciljem da uspostavi saradnju između grada Čikaga i prestonice Republike Srbije. U okviru ovog internacionalnog programa ostvaruje se direktna komunikacija i veze kojim se poboljšava ekonomska, administrativna, i kulturna saradnja dva grada.

Osnovan 2006., C²ST je renomirana regionalna organizacija nauke i tehnologije sa značajnim uticajem u naučnom svetu u celoj Americi. Putem javnih naučnih progama C²ST spaja lidere u nauci grada Čikaga sa ostalim naučnim liderima u Americi i širom sveta.

Nikola Tesla i grad Čikago

Čikaški Expo iz 1893. je u analima grada Čikaga ostao upamćen kao „Grad Svetla“ („City of Lights“). Primenjujući naizmeničnu struju Nikola Tesla, u saradnji sa kompanijom Westinghouse, je osvetlio celokupan Čikaški Expo. Tokom ceremonije otvaranja tadašnji Predsednik SAD Grover Cleveland je pokrenuo prekidač i stotine hiljada lampi su obasjale neoklasične zgrade Expoa u Čikagu što je predstavljalo prvi ovakav događaj pod svetlima. U mesecima koji su sledili 27 miliona posetilaca je imalo priliku da uživa u impozantnom i za to vreme privilegovanom noćnom pogledu.

Čikaški Expo 1893, koji je zbog obeležavanja 400 godina od dolaska moreplovca Kristofera Kolumba u Ameriku, nazvan Kolumbov Expo (World Colubian Exposition) će zauvek spajati velikog naučnika sa istorijom grada Čikaga. Ujedno ovaj događaj je bio prekretnica u istoriji električne energije i predstavalja Teslinu pobedu nad Edisonom. Od tog momenta više od 80% narudžbina eletričnih provodnika je bio sa naizmeničnom strujom.

Leave a Reply