Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Tlo Marsa možda ipak nepogodno za život

Perhlorati bi mogli da budu presudni faktor mogućeg naseljavanja Marsa

NASA-ina svemirska letelica Phoenix otkrila je prisutnost hemijski reaktivne soli u tlu Marsa, što, potvrdi li se ta informacija, umanjuje mogućnost postojanja potencijalnog života na Crvenom planetu, suprotno ranijim verovanjima.

Naime, naučnici su ranije izvestili da je tlo na severnom polu Marsa slično onom u dvorišnim vrtovima na Zemlji u kojima mogu da rastu biljke poput šparoge, pasulja i repe. Ali, preliminarni rezultati drugog laboratorijskog testiranja pokazuju postojanje perhlorata, visoko oksidirajuće soli, koja može uzrokovati jalovo tlo.

“Prvo testiranje pretpostavljalo je nešto slično zemaljskoj soli, dok su daljnje analize otkrile nezemaljske sastojke u hemijskom sastavu soli”, izjavio je u ponedjeljak šef tima naučnika Univerziteta u Arizoni Peter Smith.

Na Zemlji, perhlorat je kontaminirajuća materija koja može biti prirodna ili je može napraviti čovek, a nekada se nalazi u tlu i podzemnim vodama. Glavni je sastojak krutog raketnog goriva i može  se naći u pirotheničkim sredstvima i drugom eksplozivu.

Za sada nije poznato kako se perhlorat formirao na Marsu niti koliko ga tamo ima. Američka svemirska letelica Phoenix, koja je na Mars sletila 25. maja, hemijskim  eksperimentima otkrila je so u tlu Marsa, a prvo je testiranje pokazalo da je tlo neznatno alkalno te da sadrži hranjive materije poput magnezijuma, natrijuma, kalijuma i hlora, koje su nužne za život. Ali, drugo  testiranje otkrilo je visoko reaktivni perhlorat.

NAučnici žele da potvrde svoje rezultate, budući da drugi Phoenixov instrument, onaj koji peče i usisava uzorke tla, nije otkrio perhlorat tokom obilaska u nedjelju. Geolog na Brownovom Institutu Jihn Mustard, koji ne učestvujue u misiji, kazao je da sudove o potencijalima tla da podrži neki oblik života treba uzimati sa rezervom sve dok se ne pribave i analiziraju svi potrebni podaci. “Ali, na prvi pogled, to je reaktivni sastojak, koji se obično ne smatra sastojkom potrebnim za život”, kazao je Mustard.

Leave a Reply