Relax · Tehno - Nauka

Toshiba gradi nuklearke u SAD

Japanska korporacija “Tošiba” je danas potvrdila da vodi pregovore sa američkim kompanijama o izgradnji nuklearnih elektrana u SAD.

“Istina je da je naša filijala ‘Vestinghaus’ (Westinghouse) u pregovorima čiji je cilj sklapanje ugovora, ali još nije doneta konačna odluka”, navodi se u saopštenju “Tošibe” povodom pisanja poslovnog dnevnika “Nikei” da je ta firma pred sklapanjem 13,7 milijardi dolara vrednih ugovora, prenela je agencija AFP.

List “Nikei” je objavio da će “Tošibi” biti dodeljeni ugovori za izgradnju četiri nuklearne elektrane u SAD – dve u Južnoj Karolini i dve u Džordžiji – kao i da su porudžbine potekle od elektroenergetskih preduzeća “Skana” (Scana) i “Sadern” (Southern).

Zajedno sa te poslednje četiri, vrednost svih porudžbina koje je “Tošiba” primila u poslednjih godinu dana će premašiti tri biliona jena (29,4 milijarde dolara). Prošlog meseca je toj korporaciji već dodeljen jedan ugovor za izgradnju nuklearke u SAD, a sredinom prošle godine je dobila i nekoliko porudžbina iz Kine.

“Tošiba” je 2006. potrošila gotovo 4,16 milijardi dolara da bi od kompanije “Britiš nukliar fjuel” (British Nuclear Fuel) preuzela 77 odsto akcija američkog proizvođača nuklearnih elektrana “Vestinghaus”, ali je lani prodala deset odsto akcija kazahstanskoj kompaniji “Kazatomprom” za 450 miliona dolara i sad poseduje 67 odsto akcija.

Leave a Reply