tdss_130425_02_ITS copy_tcm540-1229385
Tehno - Nauka

Toyota inteligentni sistem za komunikaciju sa saobraćajnom signalizacijom

Komunikacija između vozila i infrastrukture može da doprinese smanjenju broja saobraćanih nesreća.

Toyota Motor Corporation (TMC) je najavila da će početkom maja 2013. na javnim putevima u Toyota City-u započeti testiranje Toyotinog sistema za pomoću u vožnji, koji koristi ITS tehnologiju za prenošenje informacija od saobraćajne svetlosne signalizacije do vozila. Sistem je deo programa „Za podsticanje bezbedne vožnje“, promovisanog od Japanske nacionalne policijske agencije i sponzorisanog od strane Japanskog društva za univerzalno upravljanje saobraćajem (Universal Traffic Management Society of Japan  – UTMS Japan) (2).

tdss_130425_02_ITS copy_tcm540-1229385

Jedan put u Toyota City-u će se koristiti za ovo testiranje i biće opremljen sistemom koji emituje informacije od saobraćajne svetlosne signalizacije do vozila sa ugrađenim prijemnicima, koji rade na 700 MHz (3). Sistem prima informacije i kada je neophodno upozorava putnike u vozilu preko audio sistema i ekrana navigacionog sistema. Zajedno sa zasebnim Toyotinim sistemom koji vozače upozorava na crveno svetlo, to će omogućiti da vozači na vreme uspore kada se približavaju crvenom svetlu, što se veruje da će smanjiti emisije CO2.

Informacije o saobraćanoj svetlosnoj signalizaciji su dobijene u saradnji sa Nacionalnom policijskom agencijom i policijom Aiči prefekture.

Preko ovih testova, Toyota će analizirati ponašanje vozača pod različitim uslovima, kako bi razumela u kojoj meri komunikacija između vozila i infrastrukture utiče na smanjenje broja nesreća i emisija CO2. Te podatke će kasnije iskoristiti za razvoj ITS sistema.

Na osnovu koncepta integrisanog upravljanja bezbednošću, Toyota čini sve napore kako bi na proaktivan način povezala vozače, infrastrukturu i vozila (4), što je moguće kroz primenu ITS tehnologije. Toyota koristi frekvenciju od 700 MHz (dodeljenu od strane japanske vlade za ITS), počevši od marta prošle godine. Ta tehnologija je korišćena za testiranja sistema za sprečavanje sudara prilikom skretanja udesno na raskrsnicama, uzrokovanih greškom vozača.

Leave a Reply