Categories
Tehno - Nauka

Toyota Mirai – novi automobil na vodonik

Japanski porizvođač automobila Tojota predstavio je danas svoj novi automobil na vodonik, prvi model koji će se prodavati širom sveta.

Automobil “Mirai” što na japanskom znači “budućnost” biće od 1. decembra dostupan u Japanu, a u Americi i Evropi od septembra 2015.

Vozilo će za japansko tržište koštati 7,23 miliona jena (50.000 evra), za američko 57.000 dolara i evropsko 67.000 evra.

Tojota je krajem prošle godine najavila da će u sklopu prelaska na “zelenu” proizvodnju, koja manje zagađuje okolinu i manje troši resurse, do 2015. početi masovnu proizvodnju automobila na vodonik.

Jedan od direktora Tojote, Satoši Ogiso, izjavio je da to neće biti automobil na lizing, kojim se voze zvaničnici i slavne ličnosti, već auto “za svaki dan za obične ljude”.

Svi vodeći proizvođači automobila, uključujući Dženeral motors i Dajmler, decenijama rade na automobilima koji kao gorivo koriste vodonik.

Stručnjaci ocenjuju da će vlade zemalja koje budu imale na ulicama takva vozila, morati da mnogo ulože u pumpe za punjenje kola vodonikom.

Skeptici kažu da će pumpe sa vodonikom biti još skuplje od onih za električne automobile, kao i da će biti potrebni novi i bezbedniji načini za proizvodnju, skladištenje i prevoz vodonika.

Kao prednosti vozila na vodonik, japanski stručnjak za automobile Koićiro Imoto navodi da se pune mnogo brže od automobila sa pogonom na benzin i da mogu da pređu više kilometara bez punjenja nego električni. izvor: Motorblog.rs