Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Toyota razvila revolucionarni simulator vožnje

Japanska kompanija TOYOTA razvila je prvoklasni simulator vožnje za delotvornu analizu karakteristika vožnje prosečnog vozača, da bi pomogla razvoju i ostvarenju tehnologije aktivne bezbednosti koja služi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.

Najrealnije moguće okruženje koje pomaže razvoju tehnologije aktivne bezbednosti

Simulator vožnje, koji se nalazi u Higashifuji Tehničkom centru TMC u gradu Susono City, Prefektura Shizuoka, u Japanu, koristi video, simulator ubrzanja i ostalu tehnologiju koja omogućava istraživačima i naučnicima iz automobilske oblasti da sprovode test vožnje koje bi bile suviše opasne da se izvode u realnim okolnostima ili koji zahtevaju posebne uslove vožnje.

Kako pruža jedno od najrealnijih simulacija okruženja za vožnju, dizajniran je da dočara osećaj vožnje što je moguće realnije, da bi karakteristike vožnje mogle tačno da se izmere.

Ključni element ove virtuelne realnosti je korišćenje pravog vozila postavljenog na platformu koja je smeštena unutar arene prečnika 7,1 metar, čiji plafon predstavlja ogroman konkavni video ekran od 360 stepeni.

Kako vozač upravlja vozilom, uređaj, za nagib, aparat za vibraciju i ostali uređaji upravljaju arenom, koja ima prvoklasni dužinski raspon mogućnosti kretanja od 35 metara i raspon kretanja u stranu od 20 metara, pod preciznom kompjuterskom kontrolom.

Rezultat je verna simulacija autentičnog osećaja vožnje, uključujući osećaj brzine, ubrzanja i udobnosti vožnje pri skretanju i ostalim manevrima. Zvučni efekti čine ovo iskustvo još stvarnijim. Na osnovu Koncepta menadžmenta integrisane bezbednosti, koji predstavlja pravac razvoja vozila i bezbednosne tehnologije kompanije, TMC planira da da simulator na upotrebu odseku za istraživanje i razvoj koji sve više napreduje, ne samo za bezbednosne sisteme unutar vozila, nego i za sisteme koji podržavaju bezbednu vožnju i integrišu automobile u infrastrukturu puteva. Simulator vožnje biće uglavnom korišćen za:

Analizu karakteristika vožnje i razvoj tehnologije aktivne bezbednosti

Sprovođenje analize karakteristika vožnje pod uslovima kao što su smanjena pažnja vozača (spavanje za volanom i dremljivost), odsustvo svesti o opasnosti (gledanje okolo bez provere da li je put bezbedan), vožnja u nezdravom stanju (opijenost, umor ili bolest), kao i razvoj tehnologije aktivne bezbednosti za delotvorno smanjenje broja nesreća.

Potvrđivanje delotvornosti tehnologije aktivne bezbednosti

Na osnovu pomenutog, procena delotvornosti i održivosti integrisanja sistema za upozorenje vozača i kontrolu vozila u cilju smanjenja broja saobraćajnih nesreća, kako bi se potvrdila delotvornost tehnologije aktivne bezbednosti.

Leave a Reply