kirobo
Tehno - Nauka

Toyotin robot odlazi u Međunarodnu svemirsku stanicu

Toyota je objavila datum lansiranja robota astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Kirobo će 4. avgusta 2013. biti lansiran iz Tanegashima svemirskog centra i biće član posade Kounotori 4 teretnog svemirskog broda.

 kirobo

Kirobo je jedan od dva humanoidna robota za verbalnu komunikaciju, razvijenih u okviru „Kibo Robot“ projekta, zajedničkog projekta Istraživačkog centra za naprednu nauku i tehnologiju (RCAST) Univerziteta u Tokiju, kompanije Robo Garage Co, Ltd. i Toyote. Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) je takođe pružila veliku pomoć.

RCAST i Robo Garage su zajedno radili na razvoju hardvera robota i Kirobovih mehaničkih pokreta, dok je Toyota ugradila najnoviji softver za prepoznavanje glasa. Kompanija Dentsu Inc. je kreirala sadržaj konverzacije i obezbedila upravljanje ovim projektom.

Kounotori transportno vozilo će 4. avgusta 2013. biti lansirano na japanskom lansirnom vozilu H-IIB br. 4 (H-IIB F4). Kirobo će se iskrcati na Međunarodnu svemirsku stanicu i čekati dolazak japanskog astronauta Koichija Wakate, koji bi na stanicu trebao da stigne između novembra i decembra, u okviru 38. ekspedicije na MSS. Astronaut Wakata će 2014. postati prvi japanski komandir MSS-a, a očekuje se da će komandovati i tokom 39. ekspedicije.

U japanskom Kibo eksperimentalnom modulu, komandir Wakat i Kirobo će obaviti prvu konverzaciju između čoveka i robota u svemiru.

Raspored projekta (planirani)

4. avgust 2013.robot astronaut Kirobo kreće na MSS
avgust-septembar 2013.Kirobo  prvi put priča u svemiru
novembar-decembar 2013.komandir Wakata dolazi na MSS
decembar 2013.komandir Wakata i Kirobo obavljaju prvu konverzaciju
maj-jun 2014.komandir Wakata napušta MSS
decembar 2014.Kirobo  se vraća na Zemlju

Video materijal

P

Leave a Reply