Tehno - Nauka

Tribina: Da li živimo u Matriksu?

Ciklus tribina sredom nastavlja se CPN tribinom „Da li živimo u Matriksu?“, u sredu, 30. aprila, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra
Nakon više intrigantnih diskusija, u okviru ciklusa CPN tribina o temama na granici nauke i svakodnevice, Centar za promociju nauke uoči prvomajskih praznika otvara pitanje da li je naš svet samo savršena računarska simulacija. 

vo pitanje postaje važno za nauku nakon radova francuskog filozofa Žana Bordijara (1929 -2007). Danas predstavlja jedan od najznačajnijih naučnih i filozofskih problema. Mada se šira javnost sa njim susrela u holivudskom filmskom hitu ”Matriks” braće Vašovski, pitanje stvarnosti kao simulakruma ima već nekoliko decenija ogroman uticaj na modernu kulturu i umetnost.

Da-li-zivimo-u-matriksu

ako bi ovu temu sagledali iz raznih uglova, o njoj će govoriti filozofi, psiholozi, fizičari i pisci. Tribina „Da li živimo u Matriksu?“, održava se 30. aprila, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Ulaz na tribinu je slobodan.

a li čovečanstvo zaista živi u univerzumu koji je samo simulacija koju generiše super-kompjuter? Da li je ovo samo naučna fantastika, ili validna naučna teorija? Ukoliko je Matriks realnost, ko ga je programirao? Može li se ova teorija testirati i dokazati? 

Učesnici :
• dr Mašan Bogdanovski, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
• dr Oliver Tošković, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
• dr Aleksandar Bogojević, Institut za fiziku u Beogradu
• Muharem Bazdulj, pisac i novinar

Tribinu će moderirati Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a.

One thought on “Tribina: Da li živimo u Matriksu?

  1. Аца

    Чиме се неки замлаћују?! Ово њима представља “један од најзначајнијих научних и филозофских проблема”?!

Leave a Reply