Tehno - Nauka

U Beogradu od 4. do 8. decembra 8. “Festival nauke”

U Beogradu će od 4. do 7. decembra biti održan osmi Festival nauke, na kojem će učestvovati istraživači iz brojnih evropskih država, saopštio je danas organizator događaja.
Istraživači iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Portugala, Švedske i susedne Slovenije predstaviće se u “naučnim četvrtima“ u Ekspo centru, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije.

Francuska je ove godine partner Festivala nauke, pa će brojnim programima na svim festivalskim lokacijama provejavati francuska naučna misao i šarm zabavnih naučnika, navodi organizator – Festival nauke.

Njihove boje na Festivalu nauke ove godine braniće francuska trupa „Les Atomes Crochus, čiji su članovi publiku osvojili prošle godine svojim „uradi sam“ radionicama.

Posebnu celinu ove godine činiće Francuski naučni kafe koji će specijalno za festival biti otvoren u Studentskom kulturnom centru, gde će se odvijati brojni intervjui, sastanci, radionice za naučne komunikatore…

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Sedmi Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 27.000 ljudi, od kojih 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 300 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona.

Ig Nobelovci i 3D štampa na osmom Festivalu nauke

Ovogodišnji 8. Festival nauke okupiće istraživače iz cele Evrope, a prema najavi organizatora, najveće naučne zvezde biće dobitnici Ig Nobelove nagrade.

Reč je o sve popularnijem otkačenom naučnom prizanju koje se, kao pandan Nobelovim nagradama, dodeljuje za neobična naučna istraživanja i dostignuća.

Najveće naučne zvezde Festivala su dobitnici Ig Nobelove nagrade. Kako se navodi u saopštenju, sa Univerziteta Duizburg-Esen iz Nemačke u Beograd dolaze priznati zoolozi Sabin Begal i Erih Paskal Malkemper.

Oni će posetiocima Naučno-fantastične bine u Studentskom kulturnom centru predstaviti svoje nagrađeno otkriće koje je je uzdrmalo način na koji posmatramo svet čovekovih najboljih prijatelja.

Festival pokreće i “Svemoguću zonu“ po uzoru na svetske Maker Fair-ove, namenjenu kreativcima, naučnicima i stvaraocima koji svoje ideje neumorno pretaču u stvarne proizvode.

U “Svemogućoj zoni“ tim Poligon Maker Lab-a iz Slovenije koji, prateći najnovije naučne trendove, uz pomoć 3D štampača u svojoj laboratoriji dolazi do najrazličitijih proizvoda, brišući granicu između stvarnosti i naučne-fantastike.

Oni će sa zainteresovanim posetiocima razmenjivati savete o tome kako novu tehnologiju 3D štampanja primeniti kod kuće.

Naučnici sa švedskog Lund Univerziteta, koji su lane oduševili publiku festivala, unapred rasprodavši sve nastupe, predstaviće svoj “Šou sa velikim VAU”“ u novom izdanju.

I ovoga puta na sceni SKC-a njima će se pridružiti brojne zastrašujuće zabavne životinje, insekti i predstavnici biljnog sveta koji će zajedno razotkriti sve raznolikosti i neverovatne biološke činjenice iz sveta koji nas okružuje.

Na Festival nauke iz Mađarske dolazi Laslo Robert Zsilos, profesionalni štreber koji će zajedno sa posetiocima rešavati svakidašnje i nesvakidašnje probleme na kreativan način.

Njemu će se u SKC-u pridružiti i portugalski tim “Pluže“, koji će posetioce zaintrigirati raznoraznim matematičkim zagonetkama i slagalicama.

Špansku naučnu reprezentaciju predstavljaće Elena Grasija Armada, specijalista za robotiku iz Centra za automatiku i robotiku, u okviru Visokog sveta za naučna istraživanja Španije.

Ona će na predavanju u SKC-u publici približiti mogućnosti terapije neuromuskularnih bolesti u detinjstvu primenom bioničkih egzoskeleta.

Španski istraživački centri i tehnološke kompanije, u saradnji sa inženjerima, naučnicima i doktorima, proizvode robotičke egzoskelete koji uz pomoć daljinskog upravljanja omogućuju pasivno kretanje osobama sa trajnim invaliditetom.

Karte za Festival nauke po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom manifestacije i na festivalskim lokacijama.

Karta važi za jedan dan, a povlašćena cena ulaznice za grupne đačke posete iznosi 380 dinara, dok deca do pet godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Leave a Reply