savulescu-herris
Tehno - Nauka

U Beogradu se sreću dva najveća mislioca današnjice

Džon Heris i Džulijan Savulesku dolaze iz Velike Britanije, ali se prvi put javno sreću u Beogradu. Tim povodom, CPN organizuje tribinu o jednoj od ključnih tema savremene bioetike na kojoj će se ova dva mislioca prvi put javno suočiti

SUOČAVANJE: SAVULESCU VS HERIS

Centralna matematička izložba, Knez Mihailova 5

15. maj, sreda 18 časova

savulescu-herris

Ne tako davno – nekoliko generacija unazad – učenje, vaspitanje i osposobljavanje dece za život preselilo se iz porodice u školu. Da li smo na pragu epohe gde će se proces duhovnog unapređenja premestiti iz spoljnog sveta u telo ljudi? Da li ljude treba poboljšavati biomedicinskim putem?  Da li je reč o našoj moralnoj dužnosti ili uništenju ljudske vrste? Da li je moguć treći put?

 

Uporedo sa manifestacijom ”Maj mesec matematike”, Centar za promociju nauke u saradnji sa Centrom za bioetičke studije Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje tribinu o jednoj do najaktuelnih tema savremene bioetike.

 

Učesnici tribine su dva vodeća, međusobno suprotstavljena autoriteta u ovoj oblasti: Džon Heris i Džulijan Savulesku. Oni se prvi put susreću u Beogradu ovog maja. Svoje stavove će sučeliti na otvorenoj tribini 15. maja, u 18 časova, u Galeriji Robne kuće Beograd.

 

 

PERSONA DRAMATIS

 

Džon Heris, Univerzitet u Mančesteru, V. Britanija

Heris (1945) je čuveni britanski filozof i bioetičar. Spada u libertatijanske mislioce. U vezi sa upotrebom biomedicinskih poboljšanja, spada u autore koji smatraju da je kognitivno unapređenje ljudi „naša moralna dužnost“. Autori okupljeni oko ovakvog stava veruju da će kognitivno poboljšanje stvoriti pametniji, a samim tim i moralniji soj ljudi.

 

Džulijan Savulesku, Univerzitet Oksford, V. Britanija

Savulesku (1963) je rumunsko-australijski filozof i bioetičar. Bioetičari poput njega smatraju da povećanje saznajnih sposobnosti ne stvara nužno moralnije ljude. Pobornici ove škole veruju da su bioetička poboljšanja suviše opasna i da vode ka konačnom uništenju ljudske vrste. Oni insistiraju na moralnom poboljšanju medicinskim sredstvima koja razvijaju saosećajnost (jer saosećajnost je u velikoj meri u osnovi morala).

One thought on “U Beogradu se sreću dva najveća mislioca današnjice

Leave a Reply