Tehno - Nauka

U Kraljevu postavljena Siemens-ova mobilna trafostanica

Predstavnici kompanija Siemens d.o.o. Beograd su juče u Kraljevu izvršili zvaničnu primopredaju najsavremenije trodelne mobilne trafostanice Privrednom društvu za distribuciju električne energije “Elektrosrbija” Kraljevo. Radi se o Siemens-ovoj TS 35/20(10)kV najnovije generacije, prvoj i jedinoj ovakve koncepcije u Srbiji koja se od svih prethodnih razlikuje, jer može da funkcioniše kao celina, ali i samostalno po naponskim nivoima.

Mobilna TS će najpre biti korišćena u “Elektrodistribuciji” Kraljevo, gde će dva postrojenja (35kV i 20(10)kV) preuzeti funkciju TS 35/10kV “Ribnica”, koja je dosta oštećena u zemljotresu. I treće postrojenje 20(10)/0.4kV biće upotrebljeno kao zamensko na teritoriji ED Kraljevo tokom rekonstrukcije i zamene četiri postrojenja, koja su takođe u oštećene u zemljotresu. Po okončanju ovih radova, ovo postrojenje će biti na raspolaganju svim Ograncima PD Elektrosrbija.

“Ova elektroenergetska postrojenja su samo jedna od niza aktivnosti koje je “Elektrosrbija” sprovela u cilju saniranja teških posledica zemljotresa, koji je u velikoj meri otežao i snabdevanje električnom energijom građana Kraljeva i neposredne okoline” – izjavio je direktor PD “Elektrosrbija”, Slobodan Mihajlović. “Prvu primenu će naći upravo u TS “Ribnica”, koja će zbog velikih oštećenja biti srušena i zamenjena za najkasnije dve godine novim objektom TS 110/10kV. Time će se značajno poboljšati sigurnost i pouzdanost napajanja ne samo naselja Ribnica, već i užeg gradskog jezgra” – dodao je Mihajlović.

“Područje koje pokriva “Elektrosrbija” je kompleksno, jer je veliko i prostire se od Mačve do Kopaonika, od Priboja do Jagodine. Različiti i tipovi i gustina naseljenosti. Zato smo, prema potrebama i zahtevima stručnjaka PD “Elektrosrbija”napravili fleksibilnu trafostanicu sa tri naponska nivoa koja predstavlja novinu i na svetskom tržištu.” – rekao je Dušan Muškatirović, direktor Sektora Energija u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd.

Direktor “Elektrodistribucije” Kraljevo Ljubinko Pešović kaže da je ovim otklonjena opasnost da zbog obrušavanja postojeće TS “Ribnica” najgušće naseljen deo Kraljeva ostane bez napajanja električnom energijom.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je izrazio zadvoljstvo što se otvaraju vrata za izgradnju nove trafostanice u Ribnici, naselju u kome se ove godine realizuje najviše velikih investicija u Kraljevu i čije su potrebe za pouzdanim napajanjem sve veće.

One thought on “U Kraljevu postavljena Siemens-ova mobilna trafostanica

Leave a Reply