Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

U Moskvi uskoro najveća građevina na svetu

U Moskvi će u narednih 5 godina biti sagrađena najveća zgrada na svetu. Radi se o zgradi nazvanoj “Crystal Island” (“Kristalno ostrvo”). Zgrada će po izgledu podsećati na vulkan, zauzimaće površinu od 2,5 miliona kvadratnih metara i biće visoka 457 metara.

Kompleks će sadržati 900 privatnih stanova, 3.000 hotelskih soba, međunarodni fakultet kapaciteta 500 studenata, bioskopske dvorane, pozorišta, sportske komplekse i jos dosta toga.

Posetioci “Kristalnog ostrva” moći će da uživaju u panoramskom pogledu na Moskvu sa vrha konstrukcije. Fasada će biti obložena solarnim pločama koje će generisati električnu energiju za napajanje ovog grandioznog tornja. Prirodna ventilacija biće sprovedena zahvaljujući brojnim strategijski dobro postavljenim holovima. Čitava konstrukcija biće okružena specijalnim dinamičnim panelima koji će omogućavati dubok prodor prirodne svetlosti i regulisati nivo temperature u čitavom kompleksu.

Projekat donosi velike tehnološke novitete i pravo je “čudo” moderne arhitekture. Po gradjevinskom planu završetak radova ovog remek dela ugledng britanskog arhitekte Normana Fostera planiran je za 2012. godinu.

Leave a Reply