Tehno - Nauka

U Novosibirsku je pronađena metoda za rano dijagnostifikovanje raka

Naučnici iz Novosibirska su pronašli način za super rano dijagnostikovanje raka. Uz pomoć tehnologije koju je izumela kompanija „EpiDžin“ u svakom domu zdravlja će moći da se uradi analiza i da se zloćudna bolest blagovremeno „uhvati“ u samom začetku.

Metoda se zasniva na analizi DNK. Rak se ne razvija ukoliko su aktivni određeni geni. Njihovo „isključivanje“ govori o tome da u organizmu nešto nije u redu i omogućava dijagnostikovanje onkološke bolesti. Genom ne treba analizirati u potpunosti – dovoljne su svega dve-tri molekule DNK.

Naučnici iz Novosibirska su otkrili ferment uz pomoć kojeg se može otkriti isključeni gen i odrediti od koje konkretno vrste raka pacijent boluje. Rezultati testa se mogu dobiti bukvalno za nekoliko sati, a može da ga obavi svaki dom zdravlja. Može se koristiti standardna oprema za analize, istakao je za „Glas Rusije“ direktor kompanije „EpiDžin“ Evgenije Dubinjin.

Dovoljno je da pacijent obavi uobičajenu analizu krvi na koju ga upućuje internista. A dalje, uključujući svoju metodiku, mi iz krvi izdvajamo DNK, obrađujemo ga našim fermentom i dolazi do standardne reakcije koja se može obaviti u svim laboratorijama. Nije potrebna nikakva nova oprema, a inovacioni je komplet reagensa koji je stvoren u našoj kompaniji.

U ovoj metodi je glavna super rana dijagnostika, jer se promene u genima i njihovo „isključivanje“ odvijaju u ranoj fazi, kad se bolest još ni na koji način ne ispoljava. Jasno je da je mnogo jednostavnije izaći s njom na kraj u ovom slučaju, nego ukoliko se s lečenjem počne kasnije.

Od poznate metode onkoloških markera u koju lekari danas više nemaju posebno poverenje ovaj način za utvrđivanje bolesti se principijelno razlikuje. Onkomarkeri su određene vrste belančevina koje se pronalaze u krvi čoveka. Međutim, ove molekule belančevina mogu imati kako bolesni, tako i zdravi ljudi. Jednostavno, njihova koncentracija je vrlo individualna stvar. Za uspostavljanje dijagnoze to nije dovoljno, potrebna su preciznija istraživanja. A test-sistem novosibirskih naučnika može da uspostavi upravo dijagnozu i nije mu potrebna dodatna provera.

Test-sistemi slične vrste postoje i uspešno se koriste u inostranstvu. Međutim, kako je istakao rukovodilac kompanije „EpiDžin“ sličnost je samo u usmerenosti na genetsku analizu. A samu analizu Novosibirci obavljaju drugačije – ne hemijskom metodom kao Amerikanci, već uz korišćenje fermenta, što predstavlja bitnu prednost, ističe Evgenije Dubinjin.

Mi koristimo fermentsku metodu. Ona se zasniva na jedinstvenom fermentu koji je otkriven u našoj kompaniji. Ova metoda je, što se kaže, „prostakis“, obavlja se u jednoj epruveti. Vrlo je pouzdana i za nju nije potrebna dodatna oprema. Glavno je to što je u poređenju s američkom tri-četiri puta jeftinija.

Kompanija „EpiDžin“ je već dobila patent za uspostavljanje super rane dijagnostike raka koji je dostupan preko interneta. Međutim, naučni rad se nastavlja. „Za konačnu doradu test-sistema biće potrebno još izvesno vreme, ali će on 2017. godine biti dostupan za komercijalnu upotrebu,“ tvrde izumitelji.

Leave a Reply