Tehno - Nauka

U ponedeljak je “Svetski dan nauke”

U ponedeljak, 10. novembra, Centar za promociju nauke i ove godine obeležava Unesko Svetski dan nauke
Centar za promociju nauke organizuje u ponedeljak, 10. novembra, bogat naučnopopularni program, čime se obeležava Unesko Svetski dan nauke za mir i razvoj.  Zahvaljujući tome, publika će u Naučnom klubu CPN-a, Knez Mihailova 5, biti u prilici da čuje odgovor na pitanje „Da li je bilo Velikog praska?“
Uz to, u Naučnom klubu se organizuje program „Popodne sa robotom“, a u prepodnevnim časovima Dečji naučni klub, gde će đaci imati priliku da učestvuju u takozvanim Makers-Party radionicama, ali i da saznaju kako se prave, kreću i kako rade lego-roboti.
svetski dan nauke
Makers-Party je novi edukativni koncept, koji Centar za promociju nauke primenjuje u radu sa decom u Inovacionoj laboratoriji u Naučnom klubu. Stotine đaka beogradskih škola je prethodnih mesec dana prošlo kroz Inovacionu laboratoriju, gde su bili u prilici da sami kreiraju svoje izume. Ovaj oblik učenja će biti predstavljen najširoj publici u drugoj polovini novembra.
Svetski dan nauke se svuda u svetu obeležava 10. novembra, a odlukom Uneska cela sedmica je posvećena nauci, miru i razvoju. Ovaj datum je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.
U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Od tada se održava svake godine.Svetski dan naukeNaučni klub CPN-a

Knez Mihajlova 5

I Dečji naučni klub (DNK)

10.00 Ja, lego-robot

Radionicu vodi Kosta Jovanović, ETF, Univerzitet u Beogradu

11.30 Pauza/doručak

12.00 Makers-Lab radionice za najmlađe u Inovacionoj laboratoriji

II Popodne s robotom

14.00 Kako je razvijan i kako radi robot Marko?

Radionicu vodi Jovica Taševski, FTN, Univerzitet u Novom Sadu

III Filmski program17.00 TEDx predavanja – Naučno obrazovanje

IV Tribinsko-predavački program19.00 Da li je bilo Velikog praska?

Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine. U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Od tada se održava svake godine.

Leave a Reply