Tehno - Nauka

U prodaji ulaznice za nastupe ASIMO robota

Ulaznice za nastupe ASIMO robota, za 24, 25. i 26. septembar, od danas su u prodaji na biletarnici u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ i u Tržnom centru Ušće.

ASIMO (skraćenica od Advanced Step in Innovative MObility) je najnapredniji humanoidni robot na svetu.

On hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Može da trči brzinom od šest kilometara na sat, šutira loptu, penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, saginje se, okreće, pleše. Ume da prepoznaje objekte koji se pomeraju, proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja. ASIMO prati čoveka i pozdravlja ga kad mu se približi, pruža ruku ili mahne, u zavisnosti od ponašanja osobe. On zna da imitira pokrete i položaje tela, da reaguje na glasovne komande, odaziva se na svoјe ime i okreće ka osobi koja mu se obraća. ASIMO može da prepozna desetak osoba i obrati im se po imenu.

Sve to, ali i mnogo više, ASIMO će tokom tri dana predstaviti publici na specijalno postavljenoj bini u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“. Istovremeno, publika će se kroz kratki film upoznati sa evolucijom ASIMO robota, koji je razvijen u kompaniji Honda. Ovo će biti prilika da se sazna više i o Beogradskoj školi robotike i akademiku Miomiru Vukobratoviću, osnivaču teorije tačke nula momenta, zahvaljujući kojoj ASIMO hoda.

Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 200, a za organizovane posete 100 dinara.

Termini nastupa ASIMO robota su:

24.09 – predstava na svečanom otvaranju od 18.00
25. i 26.09 – 11.00, 12.30, 14.00, 15.30, 17.00, 18.30

ASIMO će, inače, označiti početak naučnopopularne manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ (24.09-15.10), na kojoj će Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa brojnim partnerima, u Galeriji Robne kuće „Beograd“ predstaviti više od 20 robota iz celog sveta.

Leave a Reply