Tehno - Nauka

U Rusiji je konstruisan automatski pilot za automobil koji će koštati samo 2 hiljade dolara

„Sedneš u auto, upišeš adresu, zavališ se u sedište i onda lepo spavaš“ – tako izgleda budućnost u mašti ljubitelja naučne fantastike. Međutim, automobili bez vozača već sada postaju stvarnost.

Ruski stručnjaci su konstruisali uređaj koji može da zameni vozača u automobilu. Uređaj sam odredi maršrutu, sam pokrene automobil, obiđe sve prepreke, prikoči ako se na putu pojavi pešak ili drugo vozilo, i doveze putnika do cilja. Po rečima Sergeja Maljceva, generalnog direktora kompanije koja razvija ovaj projekat, u sistemu funkcionišu dve komponente: navigacioni kompleks GLONASS i kompleks koji je stvoren na bazi takozvanog tehničkog vida.

Navigacija omogućava da se odredi maršruta, a za bezbednost na putu odgovara tehnički vid. Automobil je opremljen ogromnim brojem senzora koji omogućavaju da se u brzini prepoznaju prepreke. Softverski kompleks ovog uređaja može čak da izračunava trajektoriju kretanja i smer pokretnih prepreka, na primer vozila i pešaka.

Proizvod ove kompanije trenutno se testira na modelu pravog automobila čija je veličina oko osam puta manja od obične. Uz odgovarajuća finansijska sredstva uskoro je u planu sveobuhvatno testiranje na automobilu normalne veličine. Zanimljivo je da kompanija već ima naručioce koji su spremni da koriste ovu tehnologiju u svom prevozu. To su preduzeća koja rade na površinskim kopovima. U njihova vozila bez problema može da se ugradi ovakav sistem. Maršruta na kopovima je poznata, tj. može da se ubaci u memoriju. Vozilo treba da se kreće baš tom maršrutom i da izbegava prepreke. A šta biva ako se iznenada izgubi veza sa nekim od satelita? Po rečima Maljceva, korišćenje tehničkog vida omogućava da vozilo nastavi kretanje određenom maršutom, naročito ako je tuda bar jednom prolazilo i zapamtilo put. Tehnički vid će sprečiti sudar sa preprekom.

Za sada je rano govoriti o tome kada će se ovakvi automobili pojaviti na tržištu, ali primena vozila bez vozača u proizvodnji može da počne već 2015. godine.

Danas mnogi proizvođači automobila opremaju svoje proizvode sistemima aktivne bezbednosti. Na primer, mnogi automobili marke Volvo i Mercedes opremljeni su sistemom koji sprečava udarac u automobil koji stoji ispred, a može i da spase život pešaku naglim zaustavljanjem automobila pred neočekivanom preprekom. Sistemi automatskog parkiranja odavno se ugrađuju čak i u jeftinije automobile.

Najpoznatiji je projekat korporacije Google. Saobraćajna uprava Nevade je u maju 2012. izdala kompaniji Google licencu za eksploataciju automobila bez vozača na javnim putevima. Samostalni „guglomobili“ su dobili specijalnu seriju brojeva crvene boje za automobile koji se testiraju. Ti brojevi će po završetku testiranja biti zamenjeni običnim zelenim brojevima. Automobili Toyota Prius, opremljeni Guglovim automatskim pilotima, uspešno se kreću autoputevima i ulicama velikih gradova.

Po rečima Sergeja Maljceva, tehnologija Google namenjena je upravo putničkim automobilima. Bilo bi komplikovano i skupo primenjivati je na industrijskim objektima, obzirom da takav automatski pilot košta preko 100 hiljada dolara. Ruski projekat je bolje prilagođen potrošaču, jer neće koštati više od dve hiljade dolara.

Leave a Reply