Tehno - Nauka

U Šapcu proširen Park nauke

U Parku nauke, u okviru Centra za stručno usavršavanje, danas je predstavljeno 12 novih instalacija tako da je svojevrsna školska laobratorija sa 3D udžbenicima proširena periodnim sistemom elemenata, grafenskom učionicom, piramidom, teleskopom…

Posetioci Parka nauke od danas imaju priliku da prošetaju ulicom Sigmunda Frojda, popnu se na prvu piramidu u gradu, vide Pitagorin trg, prouče matematiku zlatnog preseka, otkriju prvu nedeljivu česticu, odigraju partiju šaha, zarone u svet hemije… Autori Parka su prof.dr Mirjana Popović Božić, mr Tatjana Marković Topalović i mr Goran Stojićević.

park nauke sabac
Park nauke u Šapcu, namenjen novim metodama učenja i promišljanja u prirodnim naukama, otvoren je u martu 2013. godine. Projekat je realizovan po ideji mr Tatjane Marković Topalović, profesorke fizike u Medicinskoj školi u Šapcu. Najveći deo sredstava obezbedila je Mreža regionalnih centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju posredstvom Kancelarije za razvoj i saradnju Švajcarske. U finansiranju su takođe učestvovali Grad Šabac i Centar za promociju nauke.

– Naučna znanja koja se stiču tokom školovanja važna su za opšti napredak. Mi, kao društvo, još nismo spremni da koristimo znanja naše dece u proizvodnji i pružanju usluga. Park nauke u Šapcu je dobar početak i način da svi upoznamo i popularišemo nauku bez koje nema progresa i uspeha, istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević na današnjem skupu.

Park nauke otvoren je svakog dana od 9 do 15 časova. Dostupan je i učenicima i građanima, a svaku od instalacija prati objašnjenje na informacionim tablama.

U Parku je već postavljeno dvanaest instalacija koje služe deci da na praktičnom modelu DNK lanca, meteorološkoj stanici, brahistohroni, Njutnovom klatnu, molekulu soli, solarnom panelu ili paraboličnim zvučnim ogledalima, bolje razumeju neke od prirodnih pojava i zakona. Instalacije su smeštene u ulicama, sokacima i bulevarima nazvanim po naučnicima iz oblasti fizike, hemije, geografije i biologije: Čarlsu Darvinu, Isaku Njutnu, Milutinu Milankoviću, Dimitriju Ivanoviču Mendeljejevu, Jovanu Cvijiću…

Leave a Reply