Tehno - Nauka

U Skolkovu kreirali robotizvoano vozilo konkurenciju Google-vozilu

U Rusiji je razrađen vozač-robot za kola, koji će navofno na tržištu biti dostupan kroz tri-četiri godine. To znači da čak i prilikom višečasovnog zastoja će biti moguće iskoristiti vreme: raditi, kontaktirati sa prijateljima, ne zanemarujući upravljanje kolima. Za razliku od Google-cars, ruska inovacija će moći da upravlja ne samo privatnim kolima, već i “društvenim” saobraćajem.

Ruski vozač-robot kao i glavni konkurent Google-cars, koristi satelitske sisteme navigacije. Međutim, američki projekat je “skupa igračka za naučnike”, dok Rusi spremaju sistem, koji neće biti skup za obične automobiliste. Kola će biti opremljena aparatima tehničkog vida i sistemom GLONAS. Zajedno oni moraju da sagrade trodimenzionalni model puta sa pešacima, a čak i životinjama, – priča jedan od razrađivača tog projekta, generalni direktor kompanije-rezidenta Skolkovo RoboCV Sergej Markov.

– Ljudi i psi su na tom modelu poput stubića. Kola znaju svoju trajektoriju, vide te uslovne “stubiće” (čoveka, psa ili druga kola), mogu da procene njihov pravac kretanja. Ako kola znaju da će se putevi ukrstiti, ona će ukočiti i pustiti da prođu, to je najjednostavnija varijanta, ili, uzimajući u obzir mesto sudara, promeniće maršrutu. Ako čovek, naprimer, promeni svoju trajektoriju, kola će stati. Logika je kao kod čoveka.

Glavna je prednost robota u tome, što oni ne prestaju da prate situaciju i ne krše pravila. Čak i kada dođe do havarije, vozač-robot će odmah pozvati saobraćajnu policiju i hitnu pomoć. U budućnosti, kada svaka kola budu imala takav uređaj, problem zastoja će biti rešen sam od sebe, – uveren je Sergej Mališev.

– Biće manje havarija, manje zastoja, kada vozači-roboti budu delovali zajedno, kada bude stvoren sistem, koji će omogućiti kolima zajedničko delovanje. Recimo, kola će startovati od semafora ne jedna po jedna, već istovremeno. Moguće je da se smanji distanca među kolima. Kada prva kola počnu da koče, ona iza njih će takođe ukočiti. To će povećati promet puteva i raskrsnica. Puna implementacija takvog sistema će bitno olakšati situaciju sa havarijama i zastojima.

Perspektivni projekat je već dobio grant Fonda Skolkovo – 150 hiljada dolara. Osim toga, kompaniji mladih naučnika su pružene bitne poreske povlastice. Za sada su vozači-roboti na startu, potrebne su milionske investicije. Biće veoma složeno da se projekat realizuje u punoj meri, – uveren je ekspert Leonid Golovanov.

Da bi se rešio problem stvaranja robomobila, potrebno je stvoriti masu pomoćnih uređaja. To su uređaji vida i lokacije robomobila. Potreban je moćni kompjuter da bi primao sve te signale i prepoznavao likove. Potrebni su tačno pozicionisanje na terenu i čvrsto povezivanje sve te elektronike s sistemima kola.

Naučnici iz Skolkova već spremaju vozače-robote za prve probe. Za godinu dana oni bi mogli da se prodaju. Ruski projekat ima ozbilnu prednost: to nije načičkan tehnikom specijalnni automobil, već manji uređaj, koji može da bude montiran u bilo kom automobilu, u bespilotnim čamcima i avionima, kao i u tramvajima i metrou.

Leave a Reply