Tehno - Nauka

U Somboru otvoren pogon novih tehnologija za proizvodnju peleta od piljevine

Ugovor je potpisan sa direktorom «MIDEX» preduzeća Dušanom Mijićem i gradonačelnikom Sombora mr Dušanom Jovićem. Pored ovog ugovora, Dušan Mijić potpisao je i ugovor o petogodišnjem izvozu peleta sa Ivanom Kneževićem, vlasnikom firme «Palma» iz Hrvatske.

Prof. dr Dragoslav Petrović izrazio je zadovoljstvo što je u Somboru potpisan 69. ugovor o izgradnji pogona novih tehnologija, s tim što je 15. po redu, koji se odnosi na tehnologiju novih materijala.
Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović je potpisao ugovor o sufinansiranju pogona D.O.O. «MIDEX K2» u Somboru za proizvodnju peleta od piljevine po novoj tehnologiji.

Pokrajinska vlada je za ovaj projekat izdvojila 125 hiljada evra, a ukupna investicona vrednost ovog pogona, koji se prostire na hiljadu metara kvadratnih i otvara 30 novih radnih mesat, iznosi oko 400 hiljada evra. Posebna važnost ovog pogona, istakao je prof. Petrović, je u tome što će se kompletna porizvodnja usmeriti na energetsku efikasnost, jer se od otpadnih materijala stvaraju pelete, koje će se putem donacija distribuirati školama, bolnicama, gerontološkim centrima u Vojvodini i drugim takvim ustanovama, koje nemaju daljinski sistem grejanja.

Direktor Mijić se zahvalio Izvršnom veću AP Vojvodine na podršci i istakao da je kompanija «MIDEX» svaki svoj proizvod u narednih pet godina već sada prodala i to sve firmi «Palma» u Hrvatskoj. Stabla se kupuju od «Vojvodinašuma» i «Voda Vojvodine», uz obavezu da se umesto svakog stabla zasadi mladica. Od tih stabala prave se palete, a od otpadnih materijala pelete, tako da je kompletan porces proizvodnje na ovaj način zaokružen.

Gradonačelnik Sombora je rekao da se, u vreme svetske ekonomske krize u Somboru otvara firma vredna dva miliona evra, koja će zaposliti 50 ljudi, a to nije mala stvar za ovakvu opštinu.

Nadam se da će ovakvih ugovora biti još, ugovora koji će obezbediti egzistenciju mnogim nezaposlenim licima.

One thought on “U Somboru otvoren pogon novih tehnologija za proizvodnju peleta od piljevine

  1. ljubisa

    Pozdrav i pohvala gradonacelniku Sombora Mijicu.Somborci treba da postuju gradonacelnika to je pozdrav s juga Srbije.Imam firmu koja se bavi secenjem i cepanjem i paletiranjem ogrevnog drveta,posto je to sezonska poso a paletiranjem nema kupaca resio sam da pokrenem proizvodnju -Peleta .Na jugu zivim gde gradonacelnik nema razumevanja za nista.Nase sume trule unistava se materijalno drvo za ogrev-Bukva/niko nema sluha za proizvodnju.Postovani gospodine Mijicu molimo vas za pomoc da me preporucite nekome ko bi ucestvovao oko realizovanje ovog posla.Uzeo sam Halu od 400m2 ili da radim za procenat ili davidimo koliko kosta najmanja linija.Firma-02010 u Babusnici. Mitrovic LJubisa mob.064-456-17-45 069-456-17-45 [email protected] Hvala

Leave a Reply