Tehno - Nauka

Učenici, studenti i nastavnici obeležili Mol dan

Povodom Dana mola, 23. oktobra, studenti, volonteri akcije Otvorene laboratorije, na Hemijskom fakultetu u Beogradu obeležili su ovaj datum zanimljivom promocijom hemije.

U okviru akcije, pušten je kratak film Mol, autora Ivane Drndić i Vojislava Djorđevića. Kroz kratak osvrt na život i rad Amadea Avogadra, studenti su se podsetili istorije hemije i pročitali mnoštvo zanimljivosti vezanih za količinu supstance.

Hemijski_fakultet

Hemijski fakultet 02Hemijski fakultet 04Hemijski fakultet 06

 

 

 

 

 

 

 

Najzainteresovaniji prolaznici učestvovali su u pitalicama i svoje odgovore ubacivali u kutije, upoređivali su mase 1 mol ponuđenih supstanci i komentarisali sa volonterima. Zbog nedostatka digitrona i velikih eksponenata javljali su se razni problemi sa računanjem, što je prilično nasmejalo sve prisutne u holu Hemijskog fakulteta.

Akcija je protekla ispunjena mnoštvom energije, iznenađenja i izmamljenih osmeha prilikom traženja “pomoći od Avogadra” na oglasnim tablama.

Hemijski fakultet 03Hemijski fakultet 05

Hemijski fakultet 07

 

 

 

 

 

 

 

 

Mol dan obeležen je i u Kovinu, u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ koja se odazvala pozivu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpskog hemijskog društva i Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učenici kovinske „Zmajeve“ škole uključili su se u obeležavanje Mol dana, tako što jenastavnica Dušanka Narančić čas hemije u sedmim razredima posvetila molu i kroz atraktivne oglede i razgovor sa učenicima na originalan način promovisala ovu zanimljivu nauku.

Mol Dan u Kovinu

Mol Dan u Kovinu 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan mola se svakog 23. oktobra od 6,02 ujutru do 6,02 posle podne u svetu obeležava duže od dvadeset godina. Oni koji su se uključili u o ovu popularizaciju hemije, u pomenutom terminu koji odgovara Avogadrovom broju (6,02-10-23, odnosno 6,02 × 10^23) časove hemije posvetili su molu i u svoju akciju uključili ne samo učenike već i druge građane.

Više o Danu mola saznajte na sledećoj adresi www.moleday.org

Leave a Reply