Tehno - Nauka

Ulaganja u nauku preduslov razvoja Srbije

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović ocenio je danas u Nišu da je ljudski potencijal najvredniji resurs kojim Srbija raspolaže i podsetio na to da su naši učenici u poslednje četiri godine osvojili više od 400 medalja na raznim međunarodnim takmičenjima.

bradović je na otvaranju festivala nauke “Nauk nije bauk!” poručio da bez nauke nema razvoja Srbije i istakao da kvalitet obrazovnog i naučnog sistema treba podići na viši nivo.

On je saopštio da resorno ministarstvo zajedno sa gradom radi na projektu otvaranja naučno-tehnološkog parka u Nišu i na završetku stanova za mlade naučnike.

Ministar je istovremeno uputio poziv osnovnim i srednjim školama da učestvuju na konkursu za opremanje školskih objekata, za koji je resorno ministarstvo iz kredita obezbedilo 27 miliona evra.

Škole se, kako je naveo, mogu prijaviti sa projektima za opremanje, dogradnju, popravku i unapređenje energetske efikasnosti svojih objekata.

Obradović je objasnio da je kredit obezbeđen kod Evropske investicione banke (EIB) i ocenio da će ta sredstva u znatnoj meri popraviti stanje školskih objekata u Srbiji.

Prema njegovim rečima, čitav taj posao trebalo bi da bude završen do početka naredne školske godine.

On je podsetio na to da u Srbiji ima 2.300 školskih objekata, pri čemu je u prethodne četiri godine sagrađeno 26 novih škola, pet đačkih domova, dva studentska doma, deset školskih sportskih sala i opremljeno 350 postojećih objekata.

Ministar je izrazio očekivanje da će se na konkurs prijaviti veći broj škola iz južne i istočne Srbije, s obzirom na to da je stanje tih objekata lošije u odnosu na školske objekte u drugim delovima zemlje.

Festival „Nauk nije bauk!“ organizuje gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša, pod sloganom „Sve(t) je u nauci“. Cilj organizatora je da podstakne mlade talente, zainteresuje najmlađe za nauku, kao i da podrži kreativne ideje mladih.

Ovaj projekat ima podršku Ministarstva prosvete i nauke, Grada Niša, Uprave za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Odseka za omladinu i Centra za promociju nauke.

Posetioci festivala biće u prilici da, u okviru postavki, prezentacija i predavanja, vide naučno-popularne eksperimente i upoznaju najnovija dostignuća u različitim oblastima prirodnih i društvenih nauka.

Leave a Reply