BASF E-lebdač
Tehno - Nauka

Ultralako prevozno sredstvo E-Floater uskoro na ulicama

Partnerstvo kompanija BASF i Floatility rezultiralo je stvaranjem ultralakog trotineta sa solarnim električnim napajanjem. Budući da nije težak ni celih 12 kilograma, a čine ga preko 80% kompozitnih i plastičnih materijala kompanije BASF, ovaj trotinet će korisnicima pružiti utisak lebdenja, te je stoga i nazvan „e-floater“ („e-lebdač“).

„Ovo je savršen primer kako u saradnji sa našim partnerima pokušavamo da do kraja razotkrijemo mogućnosti naših inovativnih materijala. Ovaj „e-floater“ kombinuje stabilnost, izdržljivost i sigurnost sa uzbudljivim, a opet funkcionalnim dizajnom,“ naveo je Endi Postletvajt, viši predsednik segmenta Proizvoda za poboljšanje performansi kompanije BASF za azijsko-pacifičko tržište.

 

BASF E-lebdač

BASF E-lebdač

BASF će ovom projektu doprineti svojom paletom raznovrsnih materijala i značajnim razvojnim mogućnostima. Oblikovanje složenih delova u cilju stvaranja kompleksnih oblika od plastičnih materijala nudi veću slobodu u dizajniranju i proizvodnji modernih linija na modelu „e-floater“. Model „e-floater“ će u najvećoj meri sačinjavati višestepeno ojačana fiberglas masa Ultramid® (Poliamid). Dok se Ultramid® B3M6 sa mineralnim punjenjem koristi za delove gde je neophodan nizak stepen savitljivosti, Ultramid® B3ZG8 modifikovanog uticaja kombinuje tvrdoću i obezbeđuje čvrstinu delovima koji moraju da odole jakim udarcima. Ultramid® B3G10 SI ima poboljšanu površinu koja delove čini izuzetno kvalitetnim, bez obzira na visok sadržaj vlakana. Ojačanje prednjeg dela i gazišta praviće se od novog kompozitnog materijala Ultracom™ kako bi se obezbedila bolja stabilnost.

 

Pored Ultralaminate™ B3WG13, termoplastičnog laminata i prilagođene preoblikovane komponente Ultramid® B3WG12 COM, kompanija BASF nudi i svoju podršku pri proizvodnji i dizajniranju, a sve u cilju razvijanja izdržljivih delova ojačanih vlaknima. Gume i rukohvat od TPU Elastollan® kompanije BASF omogući će siguran hvat i glatku vožnju.

 

Oliver Rise, osnivač i direktor kompanije Floatility dodao je da njegovoj kompaniji „saradnja sa BASF-om omogućava da razvije najmodernije rešenje za kretanje na kratkim relacijama u gradskoj sredini kako bi se obezbedila mobilnost najnovije generacije po želji kupaca. „E-floater“ će tako biti od ključne važnosti da putovanje na kratkim relacijama učini praktičnijim, bržim, pristupačnijim i održivijim.“ Ovim se premošćava krajnja deonica od kuće ili centra grada do najbližeg sredstva javnog prevoza.

 

Povodom jubilarne proslave 150 godina od osnivanja kompanije tokom 2015. godine, BASF lansira globalni projekat međusobne saradnje sa svojim poslovnim partnerima na temu energije, hrane i života u gradskoj sredini. U skladu sa ovim programom, zajednički projekat razvoja kompanija BASF i Floatility stremi ka kombinovanju materijala i stručnosti koju poseduje BASF sa inovativnim mogućnostima kompanije Floatility kako bi se izašlo u susret potrebama savremenog okruženja, a to su upravo putovanja na kratkim relacijama.

 

O segmentu Proizvoda za poboljšanje performansi kompanije BASF

Segment Proizvoda za poboljšanje performansi kompanije BASF pod jednim krovom objedinjuje sva znanja i stručnost  kompanije na polju inovativnih i prilagođenih plastičnih masa. Na svetskom planu ovaj segment aktivan je u četiri glavna industrijska ogranka – transport, građevina, industrijska primena i roba široke potrošnje –  nudi veliki asortiman proizvoda i usluga i vodi računa o sistemskim rešenjima sa jasno određenom primenom. Ono što nam omogućuje stabilan profit i rast je naša bliska saradnja sa potrošačima i jasan fokus na buduća rešenja. Veliki potencijal za istraživanje i razvoj osnova su stvaranja novih proizvoda i njihove primene. U 2014. godini segment Proizvoda za poboljšanje performansi dosegao je zaradu od 6,5 milijardi evra na globalnom nivou.

Leave a Reply