Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Umro pronalazač LSD-a

U Švajcarskoj je u 102. godini umro hemičar Albert Hofman koji je otkrio halucinogenu drogu LSD.

Hofman je proizveo LSD, derivat jedne vrste gljivice koja napada žitarice, 1938. godine, a njegov efekat je spoznao tek nekoliko godina kasnije kada ga je slučajno progutao.

Ovako je opisao to svoje prvo iskustvo:

“Sedeo sam na kauču kada sam počeo da sanjam divan san. Imao sam vizije, video sam svetla i divne boje. To je trajalo nekoliko sati. Shvatio sam da te vizije mora da su izazvane nekom supstancom iz moje laboratorije. Testirao sam različite supstance i tako sam došao do LSD-a.”

Albert Hofman je smatrao da bi LSD mogao da se koristi za lečenje mentalnih oboljenja, poput šizofrenije, i kao sredstvo za proučavanje funkcionisanja ljudskog mozga:

“Neću da kažem da LSD može i treba svako da koristi, ali mislim da bi trebalo da bude na raspolaganju lekarima, kao morfijum ili drugi opijati.”

Šezdesetih godina prošlog veka LSD je, međutim, počeo da se zloupotrebljava kao droga, pa je zabranjen u velikom broju zemalja.

Uprkos tome, mnogi pisci, umetnici i muzičari su ga koristili kao inspiraciju za svoja dela, te je čitav jedan umetnički pokret stekao naziv psihodelična umetnost.

I Bitlsi su ga redovno koristili, iako su uvek demantovali tvrdnje da je njihova čuvena pesma Lucy in the Sky with Diamonds napisana pod uticajem LSD-a.

Leave a Reply