Tehno - Nauka

Unapređenje naučne i tehnološke saradnje Srbije i Crne Gore

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović i ministar nauke Crne Gore Sanja Vlahović potpisaće u Podgorici Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između vlada Srbije i Crne Gore.
Sporazum, koji će biti potpisan 21. marta, podrazumeva ostvarivanje naučne i tehnološke saradnje kroz razmenu istraživača i stručnjaka, naučnih informacija i podataka, obrazovanje zajedničkih istraživačkih timova, zajedničko organizovanje naučnih radionica i susreta istraživača iz dve zemlje.

Takođe, ovaj dokument se odnosi i na obrazovanje zajedničkih naučno-istraživačkih centara i privremenih naučno-istraživačkih grupa, kao i druge oblike naučne i tehnološke saradnje o kojima se ugovorne strane mogu međusobno dogovoriti.

Obradović će tokom posete Crnoj Gori u Podgorici otvoriti izložbe „Teslin čudesni svet elektriciteta“ i „Tesla u Beogradu 1892. godine“.

Prva izložbena postavka sveobuhvatno, hronološki i tematski prati celokupni Teslin život i rad, dok je druga tematska izložba posvećena jedinom, ali izuzetno značajnom boravku velikog naučnika u Beogradu.

Leave a Reply