Tehno - Nauka

Unapređenje naučne saradnje Srbije i Nemačke

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar za obrazovanje i nauku Nemačke Aneta Šavan postigli su danas u Berlinu dogovor o potpisivanju međudržavnog sporazuma o naučnoj saradnji dveju zemalja.

Đelić je posle razgovora sa Šavan podsetio na to da je Srbija takve sporazume potpisala sa Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama, i istakao da je izuzetno važno da naša zemlja veoma brzo takav dokument potpiše i sa Nemačkom, koja je najveća naučna sila u Evropi.

Potpredsednik Vlade je naveo da je dogovoren i zajednički rad na tome da u Srbiji bude otvorena ispostava Fraunhofer instituta, poznate nemačke naučne ustanove koja broji 14.000 istraživača.

On je objasnio da bi ispostava ovog instituta u Srbiji trebalo da se bavi prioritetnim domenima kao što su informatika, medicina i materijali.

Govorili smo i o konkretnim projektima, kao što su baterije koje će omogućiti razvoj električnih automobila, ukazao je Đelić i dodao da je dogovoreno i da Srbija učestvuje u projektu Nemačke “LIB 15” kroz kapacitete u proizvodnji baterija koje ima već decenijama.

Šavan je saopštila da je pažljivo saslušala izlaganje Đelića o inicijativama Vlade Srbije koje se odnose na ulaganja u istraživanja, i ocenila da je to jak i ohrabrujući signal za istraživače u Srbiji.

To je dobar signal i za međunarodnu zajednicu jer se na taj način istraživanju i univerzitetima u Srbiji pruža mogućnost za međunarodnu saradnju, zaključila je ona.

Đelić je danas razgovarao i sa ministrom ekonomije i tehnologije Nemačke Rajnerom Briderleom, nakon čega je najavio da će u avgustu biti održan sastanak međudržavne komisije u Berlinu, što će pružiti dodatni podsticaj ekonomskim odnosima dveju zemalja.

Potpredsednik Vlade je precizirao da je sa Briderleom razgovarao o velikim projektima u domenu energetike, predstojećoj privatizaciji preduzeća “Telekom Srbija”, kao i o ulaganjima u lokalnu infrastrukturu, industriju metala i drvnu industriju.

On je napomenuo da je ministar ekonomije i tehnologije Nemačke prihvatio predlog da stručnjaci iz tog ministarstva utvrde tehnološku opremljenost srpske privrede i poljoprivrede i nakon toga pruže savete za poboljšanje njihovog tehnološkog nivoa.

Nemačka je među prva dva najveća izvoznika u svetu i njen izvoz je najkvalitetniji i najnapredniji u domenu nauke i tehnologije, zbog čega je Srbiji veoma važno da ima takvog savetnika na planu unapređenja tehnološkog stanja domaće privrede, istakao je potpredsednik Vlade.

Đelić je danas razgovarao i sa savetnikom kancelara zaduženim za evropska pitanja Uve Korsepiusom i savetnikom kancelara zaduženim za spoljnopolitička pitanja Kristofom Hojsgenom.

On se sastao i sa predsednikom Odbora za evropska pitanja nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom, kao i sa direktorom Fraunhofer instituta za centralnu i istočnu Evropu.

Leave a Reply