Tehno - Nauka

Uručene nacionalne stipendije konkursa “Za žene u nauci”

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Ivica Radović izjavio je danas da su ovogodišnje dobitnice nacionalne stipendije konkursa “Za žene u nauci” nagrađene za projekte u oblasti matematike, molekularne genetike i onkologije.

Radović je na svečanoj dodeli nagrada u Vladi Srbije, koje se u našoj zemlji uručuju po treći put, istakao da su one dodeljene naučnicama Dijani Mosić, Katarini Zeljić i Miljani Tanić, koje su sa po 5.000 evra nagrađene za izuzetan naučno-istraživački rad u oblasti prirodnih nauka.

On je naveo da je novčani iznos podsticaj za unapređenje naučno-istraživačkog rada i nastavak rada u Srbiji, uz napomenu da naša zemlja ima izuzetan naučni potencijal.

Radović je saopštio da resorno ministarstvo trenutno finansira 774 nacionalna naučna projekta, u koje je uključeno približno 13.000 istraživača, od čega je 49 odsto žena.

Projekat nacionalnih stipendija “Za žene u nauci” u Srbiji je pokrenut 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za Unesko, “Loreala Balkan” i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Program ima za cilj da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu i ove godine obeležava 15 godina postojanja.

Ove stipendije se, u okviru velikog svetskog programa “Za žene u nauci”, osim u Srbiji dodeljuju u više od 40 zemalja.

Leave a Reply