Tehno - Nauka

Uskoro usvajanje prve strategije razvoja nauke u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas na sednici Senata Univerziteta u Beogradu da bi Srbija uskoro trebalo da dobije prvu okvirnu strategiju razvoja nauke.


Đelić je podsetio na to da je 26. decembra prošle godine predstavljena prva verzija tog dokumenta, koji je od velikog značaja za sveukupni sistemski razvoj nauke.

Potpredsednik Vlade, koji se članovima Saveta obratio povodom organizacije “Univerzijade Beograd 2009”, rekao je da se termin održavanja tog takmičenja ne može menjati zbog zahteva studenata koji će u tom periodu biti iseljeni iz studentskih domova.

Problem smeštaja studenata biće rešen, poručio je Đelić i objasnio da je Ministarstvo prosvete obezbedilo privremeni smeštaj za sve akademce kojima je to potrebno u vreme održavanja manifestacije.

On je ukazao na to da će organizacija “Univerzijade” iziskivati adaptaciju ne samo fakulteta već i komunalnih službi, kapaciteta aerodroma i slično, i istakao da je iz tog razloga neophodno prilagoditi drugi semestar studija toj manifestaciji.

“Univerzijada” je najveća sportska manifestacija u kojoj učestvuju isključivo studenti, a njeno održavanje pomoći će 15.000 volontera, podsetio je Đelić i ponovio da Srbija od tog takmičenja očekuje dobit u iznosu od 2,6 milijardi dinara od prometa robe i usluga, zbog čega je svima u interesu da ona bude uspešno održana.

Budžet za “Univerzijadu” je manji i sveden je na razumnu meru u ovim okolnostima ekonomske krize, rekao je potpredsednik Vlade i izrazio uverenje da će svi organizatori na kraju manifestacije biti zadovoljni učinjenim i da će svoj posao uraditi na najbolji mogući način.

On je precizirao da će na “Univerzijadi” učestvovati približno 28.000 studenata koji predstavljaju buduću elitu i koji će imati jedinstvenu priliku da upoznaju naš grad, zemlju i ljude.

Prema njegovim rečima, Beograd bi imao neprocenjivu međunarodnu štetu ukoliko ne uspe da organizuje ovu manifestaciju, i to ne samo u organizaciji budućih sportskih događaja već i univerzitetskih i drugih međunarodnih projekata, zbog čega je izuzetno značajno da pokažemo da smo pouzdan partner.

On je naveo da će zahvaljujući ovoj manifestaciji Beograd biti domaćin Rektorske konferencije koja će biti održana od 2. do 5. aprila, i najavio da će na toj konferenciji, sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, uputiti poziv ministrima nauke i prosvete iz regiona i Evrope da prisustvuju otvaranju “Univerzijade”.

Prema njegovim rečima, tokom održavanja “Univerzijade” biće potpisan i bilateralni sporazum o saradnji sa ministrom nauke Češke.

Leave a Reply