Tehno - Nauka

Ušteda energije u bolnicama

U okviru projekta Ministarstva zdravlja “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“, u Beogradu je održana konferencija pod nazivom “Energetska efikasnost u zdravstvenom sistemu Republike Srbije”, na kojoj je zapaženo izlaganje imao Marko Nikolić, stručnjak za sisteme za automatizaciju i energetsku efikasnost Siemens-ovog Sektora Industrija.

Nikolić je na primeru Zdravstvenog centra Valjevo pokazao koje su prednosti uvođenja sistema kojim se štedi energija u bolnicama.

“Siemens je u Zdravstvenom centru Valjevo uveo integrisani sistem nadzora svih tehničkih podstanica, integrisan video nadzor kotlova, predviđena je mogućnost daljinskog upravljanja, a korisnici se obučavaju za samostalno upravljanje”, istakao je Nikolić. Pored nesumnjivih rezultata u zaštiti životne sredine, ovakav pristup, prema Nikolićevim rečima, troškove u potrošnji energije smanjuje za 30, a troškove servisa za 20 odsto.

One thought on “Ušteda energije u bolnicama

  1. todor

    Pisanu pricu Gospodina Nikolica o ustedama na potrosnje EL.ENERG. putem koriscenja SUNCA treba, citaocima i buducim korisnicima dati dopunu, OBJASNJENJEM ,nakon koliko dana, odnosno godina,nastupa period USTEDA, posto se prvo MORAJU VRATITI ULOZENA SREDSTVA jer takvu praksu koriste investitori, pa tek onda dolaze dani USTEDA o kojima Nikolic govori, za slusaoce i citace.Ako je neko, DZABE ugradi kolektore bilo kome, pa i Bolnici, onda Nikoliceva prica STOJI,samo je pitanje?a ciji su to bili novci.Ovo pisem zbog toga,sto je jeftinija i splativija varijanta grejanja vode putem TOPLOTNE PUMPE no sa kolektrorima!! a sa ovakvim izlaganjima treba biti i korektan prema citaocima narocito onih koji znaju o predmetu price,ali nemaju Nikolicevu FUNKCIJU;nije zajedljivo za oni koji znaju!

Leave a Reply